Hrvatski elektromobil startniji od novog Bugattija

Nakon što je predstavila produkcijsku verziju supersportskog električnog modela Concept One, hrvatska kompanija Rimac iznenadila je publiku sajma u Ženevi novom, još bržom varijantom ovog automobila.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 03.03.2016.

11:55

Hrvatski elektromobil startniji od novog Bugattija

Ako ste mislili da su performanse Concepta One zadivljujuće, šta onda reći za Concept S koji je imao premijeru na ovogodišnjem ženevskom auto-salonu.

Ovaj superautomobil sa električnim pogonom dobio je nove aerodinamičke dodatke, uključujući prednji spliter na donjem delu branika, bočne elemente na pragovima vrata, te masivniji difuzor i veliki spojler pozadi. Zahvaljujući ovim modifikacijama, Concept S generiše 34 odsto veću silu prijanjanja (downforce) od "standardnog" Concepta One.
Snagu obezbeđuje pogonski sistem koji se sastoji od četiri elektromotora (svaki pokreće po jedan od točkova automobila) i baterije kapaciteta 82 kWh. I dok su ovi električni motori u Conceptu One ukupno proizvodili 1.088 ks, u "S" verziji isporučuju čak 1.384 ks!

Maksimalni obrtni moment porastao je sa 1.600 Nm na 1.800 Nm.
Navedena unapređenja uticala su na poboljšanje ionako sjajnih performansi, pa Concept S od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,5 s, od 0 do 200 na sat stiže za neverovatnih 5,6 s, dok mu je za dostizanje 300 km/h potrebno 13,1 s.

Poređenja radi, jedan od najbržih supersportskih automobila današnjice, Bugatti Chiron, koji je takođe imao premijeru na sajmu u Ženevi, od 0 do 100 km/h stiže za 2,5 s, od 0 do 200 km/h za 6,5 sekundi, a do 300 km/h za 13,6 s.

Foto: Newspress

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: