Istražitelji bez dokaza da je Renault varao kao VW

Francuski istražitelji koji su u četvrtak obavili pretres prostorija Renaulta, nisu otkrili bilo kakav dokaz da je ovaj proizvođač automobila lažirao merenja štetnih gasova svojih modela, saopštili su iz te kompanije.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 15.01.2016.

09:23

Istražitelji bez dokaza da je Renault varao kao VW

Vladina agencija za energetiku i klimu, koja je po nalogu francuskog Ministarstva ekologije, održivog razvoja i energetike u četvrtak izvršila pravu raciju u Renaultu, izašla je iz prostorija ove kompanije praznih ruku.

Nakon otkrivanja Volkswagenove dizel afere francuske vlasti najavile da će sprovesti kontrolno merenje štetnih izduvnih gasova na 100 modela automobila, od čega 25 Renaulta.

Istražitelji za sada nisu pronašli dokaze da je francuski proizvođač koristio softverski uređaj za prikrivanje stvarnog nivoa emisije štetnih gasova, poput onog u Volkswagenu.

Ipak, kako je saopšteno, na nekoliko testova zabeležena su određena odstupanja od deklarisanih vrednosti. Za sada je nejasno kolike su razlike izmerenih u odnosu na fabričke podatke, a dalja istraga utvrdiće da li Renault ima razloga za brigu.

Francuski proizvođač automobila naveo je da su istražitelji obavili pretres prostorija sedišta kompanije, kao i tehničkih centara u mestima Lardy i Guyancourt.

U saopštenju kompanije kaže se da će Renault u potpunosti sarađivati sa nezavisnom tehničkom komisijom i svim drugim vladinim telima koja se bave ovim problemom.

Kada je vest o pretresu prostorija objavljena u medijima, akcije Renaulta su u jednom trenutku pale za 20%, da bi pred kraj dana ovaj pad bio nešto manji i zaustavio se na -10,28%.

Inače, francuska kompanija je još u novembru 2015. negirala tvrdnje nemačke organizacija za zaštitu životne sredine (DUH) da je varala na testu emisije izduvnih gasova i da model Espace 1.6 dCi emituje i do 25 puta više azotnih oksida (NOx) od aktuelne Euro 6 granice za te gasove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: