Trendovi: Ford se okreće električnim automobilima

Kompanija Ford nedavno je najavila da će do 2020. uložiti dodatnih 4,5 milijardi dolara u razvoj električnih vozila. Ova globalna investicija usmerena je na lansiranje čak 13 novih modela na struju, što je u skladu sa ambicioznim planom da do kraja decenije 40 procenata Fordovih modela bude ponuđeno sa elektropogonom.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2015.

14:12

Default images

Već krajem 2016. godine u proizvodnju ulazi novi Ford Focus Electric, sa potpuno novim DC brzim punjačem, koji obezbeđuje 80 odsto punjenja za 30 minuta. Time će vreme punjenja koje obezbeđuje radijus kretanja od 160 kilometara biti skraćeno za dva sata u poređenju sa aktuelnim modelom Focus Electric.

Ovaj modle će doneti još nekoliko važnih inovacija za kupce u Evropi i Severnoj Americi.

SmartGauge sa EcoGuide LCD instrument tablom omogućava vozaču da u realnom vremenu prati trošenje električne energije, što pomaže da se unapredi ekonomičnost vožnje.

BrakeCoach predstavlja još jednu„pametnu“ karakteristiku koja služi za maksimizaciju energije dobijene regenerativnim sistemom kočenja. Što se više energije prikupi kočenjem, više se vraća u bateriju.
Ford Focus Electric iz 2012.
Za one koji uživaju u vožnji, Ford tvrdi da zabavni karakter upravljanja automobilom neće biti zapostavljen kod električnog Focusa. Ovaj model će ponuditi agilno upravljanje, sigurno „ležanje“ i prepoznatljiv osećaj povezanosti vozača sa drumom.

Fordova strategija u pogledu električnih vozila predstavlja odgovor na tendenciju globalnog rasta potražnje za čistijim i efikasnijim vozilima.

Pokretanje novih projekata dovelo je do ekspanzije inženjerskih timova Forda u Evropi i Kini, specijalizovanih za istraživanje i razvoj oblasti električnih vozila.

Novost predstavlja i to što će Ford prilikom razvoja električnih vozila dobrim delom donositi odluke na osnovu iskustva korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: