Jaguar Land Rover gradi prvu fabriku izvan Britanije

Proizvođač luksuznih automobila koji je u vlasništvu indijske kompanije Tata Motors, pustiće 2016. u rad pogon u Brazilu. U novoj fabrici proizvodiće se SUV modeli Range Rover Discovery Sport i Evoque.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

12:36

Default images
Range Rover Evoque

Jaguar Land Rover uložiće u novi proizvodni pogon Itatiaia u Brazilu 240 miliona funti (oko 325 milona evra) do 2020. godine.

U pitanju je prva fabrika smeštena izvan Velike Britanije koja je u potpunosti u vlasništvu tog proizvođača automobila, s obzirom da u Kini i Indiji vozila Jaguar Land Rover sklapaju u saradnji sa tamošnjim partnerima.

Prvi Range Rover Evoque sići će sa proizvodnih traka početkom 2016. godine. Kapacitet fabrike je oko 24.000 vozila godišnje, a proizvodnja je namenjena brazilskom tržištu.

U početku, na prostoru od 60.000 kvadratnih metara biće zaposleno 400 radnika. Predviđeno je da se brojne komponente za dva modela izrađuju upravo u Brazilu, kako bi se dodatno smanjili troškovi proizvidnje.

Jaguar Land Rover prisutan je u Brazilu preko 20 godina, ali samo preko prodajno-servisne mreže. Nakon otvaranja fabrike, očekuje se da će broj prodajnih centara biti povećan na preko 40.

Osim u Brazilu, najavljena je i izgradnja pogona u Slovačkoj, koji bi trebalo da počne sa radom 2018. godine.

U toj fabrici izrađivaće se oko 300.000 vozila godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: