Toyota prezadovoljna prodajom svog modela na vodonik

Japanski proizvođač saopštio je da je samo u Sjedinjenim Državama do sada primio više od 1.900 narudžbina za model Mirai koji pogon dobija od vodoničnih gorivnih ćelija.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 02.10.2015.

10:51

Default images
Toyota Mirai

Toyota Mirai zvanično se u Americi prodaje od avgusta 2015, a u kompaniji kažu da je interesovanje kupaca u toj zemlji prevazišlo njihova predviđanja.

Zato će kupci morati da čekaju nešto duže na isporuku, kako bi proizvodnja sustigla tražnju.

Toyota je 2014. saopštila da očekuje da će Sjedinjene Džave biti najvažnije strano tržište za Mirai i da namerava da do kraja 2017. godine u toj zemlji proda više od 3.000 ovih vozila. Po svemu sudeći, prodajni plan biće premašen znatno ranije.

Toyotin automobil na vodonik u SAD košta 57.500 dolara, ne računajuči državne subvencije koje, u zavisnosti od savezne države u kojoj se Mirai prodaje, mogu značajno da smanje cenu ovog vozila.
Japanski proizvođač namerava da u budućnosti proširi gamu modela sa vodoničnim gorivnim ćelijama, otkrio je glavni inženjer zadužen za razvoj i proizvodnju modela Mirai, Jošikazu Tanaka.

On nije izneo više detalja o planovima Toyote, ali magazin Auotcar izveštava da su u planu vozila iz različitih automobilskih segmenata, uključujući hečbek modele i krosovere.

Tanaka veruje da će u narednih 10-20 godina vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama biti čest prizor na putevima, kao što su to danas hibridi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: