Peking uvodi sistem par-nepar za automobile

Vlasnici automobila u Pekingu uskoro će tokom težih zagađenja vazduha, koja potraju tri uzastopna dana, moći svoja vozila da koriste samo svakog drugog dana, po sistemu par-nepar, objavili su u četvrtak kineski državni mediji.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 17.10.2013.

14:53

Default images

Kineska prestonica često je "zaogrnuta" zagušujućim smogom, za koji su glavni krivci industrijski pogoni i automobili. Odluka o primeni par-nepar sistema odobrena je u sredu 16. oktobra, a na gradskim vlastima je da sada otpočnu s njenom primenom.

Prema pisanju državnog glasila Čajna dejli, više od četvrtine od 20 miliona stanovnika Pekinga poseduje automobil. Neki stanovnici Pekinga smatraju da bi par-nepar sistem trebalo da bude uveden za stalno, dok drugi ističu da je infrastrutura javnog saobraćaja u gradu nedovoljna da bi nadomestila ograničenje korišćenja automobila.

Par-nepar sistem već je primenjivan u Pekingu tokom Olimpijade 2008, a potom neko vreme i 2011. godine. Korišćenje automobila u Pekingu je i sada ograničeno tako što se svako vozilo tokom radne nedelje isključuje iz saobraćaja na po jedan dan, na osnovu poslednje cifre broja na registarskoj tablici. Svakog radnog dana predviđena je zabrana za po dva cifre.

Nabavka automobila u Kini je u takvom porastu da je u martu tek svaki 80. podnosilac zahteva dobijao registarsku tablicu.

Izvor: B92, Tanjug

Nemačka blokirala novi zakon o emisiji CO2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: