Toyota i dalje najprodavanija na svetu

Problemi u Kini nisu sprečili japansku kompaniju da ostane najprodavaniji proizvođač automobila u svetu i u prvoj polovini 2013. godine. Toyota je iza sebe ostavila američkog rivala, General Motors (GM), koji je do 2008. sedam decenija zauzimao prvo mesto, i Volkswagen grupu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 26.07.2013.

13:36

Default images

Toyota je, zaključno sa junom, u 2013. prodala 4,91 milion putničkih i teretnih vozila širom sveta, što je ipak za 1,2 odsto manje u odnosu na isti period 2012. godine.

Drugi na listi, General Motors, u julu je saopštio da je u prvoj polovini godine prodao 4,85 miliona vozila, što je za četiri odsto više na godišnjem nivou. Rast prodaje najviše se pripisuje povećanom potražnjom na tržištu SAD. U drugom kvartalu 2013, GM je čak blago nadmašio Toyotu, budući da je prodao 10.000 automobila više.

GM je bio najprodavaniji proizvođač automobila sedam decenija pre nego što je 2008. predao vodeću poziciju Toyoti. Američka kompanija se vratila na prvo mesto 2011, kada je proizvodnju Toyote ugrozio zemljotres i cunami u Japanu.

Toyota se potom oporavila i 2012. godine opet preuzela vodeću poziciju, iako je teritorijalni spor između Pekinga i Tokija, koji je doveo do bojkota japanskih proizvoda, uticao na manju prodaju u Kini. Japanska kompanija je u prvoj polovini 2013. godine zadržala prvo mesto ispred GM-a, zahvaljujući solidnoj prodaji u drugim regionima i boljim od očekivanih rezultatima u Japanu, gde automobilsko tržište stagnira već godinama.

Na trećem mestu po broju prodatih automobla u svetu nalazi se grupacija Volkswagen, koja je za prvih šest meseci 2013. plasirala 4,7 miliona vozila. Ključna i trenutno možda i presudna razlika između Toyote i sledeće dve kompanije na listi je to što japanska firma proizvodi i teške kamione, a GM i VW samo lake.

Izvor: B92, Tanjug

Pročitajte o Toyotinim rezultatima u 2012. godini.

Vozili smo Toyotu Auris - benzinac, dizelaš i hibrid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: