Polovina vozila iz Evrope - nemačka

Gotovo polovinu ukupne evropske proizvodnje putničkih i lakih teretnih automobila u 2013. godini činiće vozila izrađena u Nemačkoj, prognoziraju analitičari banke UBS.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

11:17

Default images

Prema njihovoj prognozi, 44 odsto novih automobila napravljenih 2013. u Evropi sići će sa proizvodnih traka fabrika koje se nalaze u Nemačkoj. Poređenja radi, udeo nemačkih proizvođača automobila u 2000. bio je 30 odsto, piše Fajnenšel Tajms.

Učvršćivanje pozicije nemačkih proizvođača uslovljeno je ne samo visokim poverenjem u njihove automobilske marke, nego i povećanjem konkurentnosti uvođenjem zajedničke valute u nizu zemalja Evropske Unije 1999. godine.

Uvođenje evra onemogućilo je zemlje kao što su Francuska, Italija i Španija da povećaju konkurentnost svojih automobila snižavanjem deviznog kursa.

Nemačke kompanije takođe su imale koristi od reforme tržišta rada, sprovedene početkom 2000-ih.

One sada ubiru i plodove dugogodišnjeg razvoja industrije i tehnologije, navodi Fajnenšel Tajmsi i dodaje da je većina proizvođača u Zapadnoj Evropi u krizi, a prodaja automobila će, prema ocenama stručnjaka, u 2013. biti 20 odsto niža nego 2007. godine.

Izvor: B92. Tanjug

Pogledajte listu najprodavanijih automobila u Evropi u 2012. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: