Automobili

Sreda, 27.06.2012.

13:06

Poslednji Mazdin rotacioni motor

U petak 22. juna sa proizvodne trake Mazdine fabrike u Hirošimi sišao je poslednji primerak čuvenog sportskog modela RX-8, a zajedno sa njim u istoriju je otišao i rotacioni motor koji se ugrađivao u ovaj automobil.

Izvor: B92

Default images

Iako su u Mazdi oduvek isticali prednosti rotacionih motora, odlaskom u penziju modela RX-8 prestala je i proizvodnja ovih specifičnih pogonskih agregata.

Mazda je praktično do pre nekoliko dana bila jedini proizvođač serijskih automobila koji je ugrađivao rotacione (Vankel) motore u svoje modele.

Kada su najavili prestanak proizvodnje ove vrste agragata, u Mazdi su ipak ostavili rezervu da će se jednog dana ponovo vratiti na tržište sa potpuno novom generacijom rotacionih motora.
Ipak, takvi planovi su za sada samo na papiru, a u međuvremenu japanska kompanija potpuno se fokusirala na razvoj konvencionalnih motora sa SkyActiv tehnologijom, koja ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti vozila i smanjenje zagađenja vazduha.

Što se tiče budućnosti rotacionih motora, potpredsednik Mazde Robert Dejvis (Robert Davis) izjavio je nedavno da u toj kompaniji istražuju mogućnost njihove upotrebe ne kao pogonskih agregata, već kao električnih generatora.

Funkcija takvih motora bila bi da omoguće produženi domet kretanja automobila na električni pogon, a, složićete se, to onda više neće biti Vankelovi motori kakve sada poznajemo.

Pročitajte više o Mazdi RX-8 i Mazdinim rotacionim motorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

13 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

21 h

Podeli: