Renault: Malim koracima do rasta prodaje elektromobila

Iako je poslednjih godina u Evropi zabeležen značajan rast isporuka električnih automobila

, tražnja za ovom vrstom vozila i dalje je zanemarljiva u odnosu na ukupan broj prodatih putničkih automobila. Zbog toga je svako unapređenje tehnologije, poput povećanja radijusa kretanja ili skraćenja vremena punjenja baterija kod postojećih modela veoma važno za dalju popularizaciju vozila na električni pogon.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

09:11

Default images

Jedan od prvih modela elektromobila koji se masovno proizvode je Renault Zoe.

Ovaj pod-komaktni automobil drugi je najprodavaniji električni model u Evropi u 2014, odmah iza evropskog i svetskog bestselera u ovoj kategoriji vozila - Nissana Leaf.

Ipak, za tako veliko tržište kao što je evropsko, nešto više od 11.000 isporučenih primeraka godišnje ostavlja veliki prostor za napredak i rast prodaje.
Renault se nada da će zahvaljujući unapređenjima na modelu Zoe povećati broj prodatih vozila u 2015.

Iako je fabrički deklarisana autonomija sa jednim punjenjem baterija do sada bila 210 km, u realnim uslovima ona se kretala između 100 i 150 km, u zavisnosti načina vožnje i spoljašnje temperature vazduha.

Renault tvrdi da je povećao radijus kretanja na 240 km, zahvaljujući novom elektromotoru (R240) i boljem iskorišćenju električne energije uskladištene u pogonskim baterijama.

Koliko će Zoe zaiste moći da pređe sa jednim punjenjem u stvarnim uslovima vožnje, videćemo, ali izvesno je da će autonomija biti veća nego do sada, što bi moglo da privuče nove kupce.
Novi motor ima iste performanse kao i prethodni - u stanju je da razvije 88 ks (65 kW) i 220 Nm, ali je 10 odsto manji.

Pored nove pogonske jedinice, Renault će ponuditi kupcima i nove, poboljšane punjače baterija od 3 i 11 kW koji omogućavaju brže punjenje u kućnim uslovima.

Francuski proizvođač tvrdi da će ovi punjači omogućiti skraćenje perioda punjenja na "običnim" punjačima za 10%. Renault Zoe može se puniti i na brzim punjačima od 22 kW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: