I Honda masovno povlači vozila

Japanski proizvođač automobila Honda, potvrdio je da zbog neispravnih vazdušnih jastuka povlači oko pola miliona vozila širom sveta, od čega je većina u SAD.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2010.

08:00

Default images

Hondina odluka objavljena je svega nekoliko dana nakon što je Toyota, najveći proizvođač automobila na svetu, saoštila da će zbog problema sa papučicom za gas ponovo biti pregledano više stotina hiljada vozila, među kojima i najprodavaniji hibrid na svetu Prius.

Dva istovremena masovna opoziva kola zbog tehničkih problema teško su pogodila gigantsku japansku automobilsku industriju, koja poslednjih decenija obara svetske rekorde po broju prodatih i proizvedenih vozila, upozoravaju analitičari.

Hondin najnoviji opoziv ukupno 438.000 automobila odnosi se na popularne modele Accord i Civic iz 2001. i 2002. godine, zbog problema sa vazdušnim jastucima ispred vozača. Među opozvanim vozilima su i minivan Odissey, sportsko-terensko vozilo CR-V i Acura iz 2002. Godine.

Kompanija je isti tehnički problem sa oko 514.000 vozila rešavala 2008. i 2009. godine, a pre 12 dana Honda je objavila plan opoziva 646.000 vozila povodom problema s električnim podizačima stakala.

Pored 379.000 kola opozvanih u SAD, Honda će na tehnički pregled pozvati oko 42.000 vozila u Kanadi, nekoliko hiljada u Japanu i oko 13.000 jedinica u drugim zemljama.

Honda je priznala da je 12 osoba povređeno u vezi sa problemima koji su se javili sa vazdušnim jastucima u SAD u julu 2009. godine, a registrovan je i jedan incident sa smrtnim ishodom u maju 2009. Godine.

Finansijski direktor Honde Joići Hojo izjavio je da će opoziv oko pola miliona vozila najverovatnije koštati između dve i tri milijarde jena (od 22 do 33 miliona dolara).

Sva opozvana vozila izrađena su u Hondinim američkim i kanadskim pogonima, a vazdušne jastuke proizvela je japanska korporacija Takata, koja snabdeva i niz drugih auto-kompanija u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: