Automobili

Sreda, 03.02.2010.

09:00

Toyota: opoziv zbog papučice gasa

Toyota Motor Europe potvrdila je sveobuhvatnu popravku papučice gasa na 8 Toyota modela koji su planirani za opoziv u Evropi.

Izvor: B92

Default images

Toyotini inženjeri razvili su i rigorozno testirali rešenje koje podrazumeva ojačanje sklopa papučice gasa kako bi se eliminisao potencijalni rizik od suvišnog trenja koje bi moglo, u retkim slučajevima, izazvati zaglavljivanje papučice.

Prve pošiljke potrebnih delova za ovu popravku počeće da stižu u Evropu sledeće nedelje. Istovremeno, planovi da se kontaktira sa ugroženim kupcima se ostvaruju. Osim toga, Toyota je već primenila efikasno proizvodno rešenje za vozila koja će se prodavati u Evropi.

U slučaju da vozač primeti da se papučica gasa zaglavila u delimično otvorenom položaju ili da se vraća sporo u početnu poziciju, vozilo se može kontrolisati jakim i stabilinim pritiskom na kočnicu. Kočnicu ne treba pritiskati neprestanim pumpanjem, jer bi to moglo da smanji pomoć vakuuma, pa bi bio potreban jači pritisak na papučicu kočnice. Vozilo bi trebalo odvesti do najbližeg bezbednog mesta, isključiti motor i kontaktirati sa Toyota dilerom ili službom za pomoć na putu.

Toyota nije obaveštena ni o jednom nesrećnom slučaju u Evropi, koji je rezultat ovog stanja, a u kompaniji tvrde da problem patosnice koje je nedavno objavljen u Severnoj Americi nema nikakve veze sa ovim slučajem.

Opoziv 8 Toyota modela u Evropi objavljen je 28. januara. Modeli koji su ubrojeni i period proizvodnje su sledeći:

• AYGO (feb 2005. – avg 2009.)
iQ (nov 2008. – nov 2009.)
• Yaris (nov 2005. – sep 2009.)
• Auris (okt 2006. – 5 jan 2010.)
• Corolla (okt 2006. – dec 2009.)
Verso (feb 2009. – 5 jan 2010.)
Avensis (nov 2008. – dec 2009.)
• RAV4 (nov 2005. – nov 2009.)

Tačan broj vozila u pitanju još uvek je pod istragom, ali mogao bi dostići i 1,8 miliona vozila. Nijedan Lexus niti ijedan drugi Toyota model nije ugrožen.

Toyota kupcima koji su zabrinuti savetuje da kontaktiraju sa Toyota korisničkim servisom za pomoć pre nego što uputstva o opozivu budu izdata.

Kako će Toyota popraviti opozvana vozila

Toyota je identifikovala problem koji bi mogao, u retkim slučajvima, uzrokovati da se papučica gasa u opozvanim vozilima zaglavi u delimično otvorenom položaju. Problem podrazumeva trenja” u papučici koja je dizajnirana da pruži pravi “osećaj” dodatnim otporom čineći papučicu stabilnom i čvrstom.

Zbog korišćenih materijala, habanja i uslova okoline, ove površine mogu, vremenom, početi da se zaglavljuju i otpuštaju umesto da rade glatko. U nekim slučajevima, trenje se može povećati do te mere da se papučica sporo vraća u početnu poziciju ili, u retkim slučajevima, papučica se zaglavi, ostavljajući gas delimično pritisnut.

Toyotino rešenje za sadašnje vlasnike predstavlja šipka od precizno sečenog čelika za ojačanje koja će biti ugrađena u sklop što će smanjiti napetost površine između cipele koja se tare i kontaktne površine.

Sa ovim ojačanjem na mestu, suvišno trenje koje može uzrokovati zaglavljivanje papučice je eliminisano. Kompanija je potvrdila efikasnost tek ojačanih papučica kroz rigorozne testove sklopova papučica koje su ranije pokazivale tendenciju ka zaglavljivanju.

Pogledajte odgovore na najčešće postavljana pitanja u vezi sa opozivom vozila

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: