Kineski Rolls-Royce sa V12 motorom

U vreme velike krize u kojoj se nalazi naftna industrija kineski proizvođač automobila FAW odlučio je da na tržište izbaci svoj prvi V12 model čija bi glavna konkurencija trebalo da bude Rolls-Royce Phantom.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2008.

11:00

Default images

Gotovo svakome ko pomisli na V12 motore će u mislima biti luksuzne nemačke limuzine ili italijanski trkači. Međutim, kineski proizvođač FAW je ovoga puta otkrio svoj novi 6,0 litarski V12 agregat koji će početi da se proizvodi u narednih godinu dana. Svoje mesto je motor našao ispod haube nove limuzine pod imenom Hongqi (Hongći) HQE, kineske verzije Rolls-Royce Phantoma kojoj je prethodio HQD koncept na Auto salonu u Šangaju 2005.

Kompanija First Automobile Works je osnovana 1953. i prva je te vrste u Kini, a ostala je i danas među najvećim. Hongqi (Crvena Zastava) je elitna linija FAW-a, u koju je uključen i HQ3 sa svojim automatskim sistemom navođenja i elektronskim uređajima dostojnim najmodernijih automobila današnjice.

Pored svoje sopstvene game, FAW proizvodi i Toyotu Prius, kao i nekoliko Volkswagenovih i Audijevih modela.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: