BMW: Niske cene nafte ugroziće prodaju elektromobila

Jedan od razloga zašto se vozači u razvijenim zemljama odlučuju za kupovinu električnog automobila jeste i taj što su ova vozila jeftinija u eksploataciji, zbog niže cene struje u poređenju sa benzinom ili dizelom. Pad cena nafte i njenih deritava doveo je do toga da se razlika u cenama ovih pogonskih energenata smanjuje, što utiče i na motivaciju potencijalnih kupaca elektromobila.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

21:05

Default images
BMW i3

Aktuelna kretanja na naftnom tržištu verovatno će dovesti do pada prodaje električnih automobila u nekim zemljama, izjavio je u Minhenu šef prodaje i marketinga BMW-a, Ian Robertson.

On je rekao da očekuje kratkoročni rast prodaje i povratak "automobila sa snažnim benzinskim i dizel motorima" na pojedinim tržištima.

"U nekim zemljama uvek je postojao blagi otpor javnosti prema električnim vozilima, bilo zbog nerazumevanja ili fanatiičnog odnosa vozača prema automobilima sa benzinskim motorima", kazao je Robertson.

On je dodao da će u takvim sredinama potražnja za elektromobilima sigurno opasti zbog pada cene nafte i kao primer naveo SAD gde je cena benzina snižena na 2 dolara po galonu (1 galon iznosi približno 3,8 litara).
BMW i8
I mada je ukupna prodaja hibridnih i električnih automobila u Sjedinjenim Državama u 2014. dostigla 570.000 jedinica, u poređenju sa 2013. zabeležen je pad od 3,7%.

Iako se veruje da će vozila na električni pogon dugoročno odneti prevagu zbog ograničenih zaliha fosilnih goriva, privremeni pad prodaje automobila na struju mogao bi da pogodi proizvođače koji ulažu dosta sredstava u njihov razvoj.

Među njima je i BMW koji je 2014. godine lansirao električni model i3 i sportski hibrid i8, kao deo strategije razvoja modela sa nultom emisijom.

Ipak, u nemačkoj kompaniji očekuju da trenutna situacija na naftnom tržištu neće izazvati dugoročne posledice po električne automobile i ne nameravaju da odustanu od strategije razvoja i proizvodnje ove vrste vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: