Dva miliona Land Rovera Defender (1948-2015.)

Najdugovečniji terenski model na svetu, čija je proizvodnja počela davne 1948, dogurao je do dvomilionitog primerka. Jubilarni Defender biće izložen na nekoliko automobilskih skupova pre nego što bude prodat na humanitarnoj aukciji krajem godine.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2015.

13:45

Default images

Automobil sa brojem 2.000.000 na šasiji izašao je iz pogona Solihull, u kome se Land Rover Defender izrađuje decenijama.

Otkako je predstavljen 1947. godine, Defender zauzima posebno mesto u srcima ljubitelja terenaca. Iako do za nepunih sedam decenija menjao oznake (Serija I,II i III, a zatim Defender), legendarni Land Rover sačuvao je autentičan izgled po kome je bio prepoznatljiv generacijama zaljubljenika u automobile.
U izradi jubilarnog primerka učestvovale su i poznate ličnosti - fanovi Defendera, među kojima je TV avanturista Ber Grils (Bear Grylls), čiji potpisi su zatim ugravirani na automobilu.
U znak sećanja na vreme i mesto nastanka Land Roverovog terenca, na blatobranu je iscrtana mapa zaliva Red Wharf, na velškom ostrvu Anglesey, gde je 1947. prvi put skiciran originalni model.
Dvomilioniti Defender ofarban je u specijalnu Silver Satin nijansu, dok su detalji poput točkova, prednje maske, krova i branika - crni.

Na kožnim sedištima takođe je ugravirana "Red Wharf" mapa, a automobil je dobio registarsku tablicu "S90 HUE", kao asocijaciju na prvi pretprodukcijski primerak koji je nosio oznaku "HUE 166".
Jubilarni primerak biće ponuđen na prodaju na dobrotvornoj aukciji koja će se održati u Londonu 16. decembra.

Novac od prodaje namenjen je Born Free fondaciji Međunarodnom Crvenom krstu i Crvenom polumesecu.
Decembar 2015. ujedno je i mesec kada će se posle 67 godina okončati serijska proizvodnja modela Land Rover Defender u obliku kakvog ga pamtimo.

Naslednik, koji će se znatno razlikovati od aktuelne verzije, biće predstavljen 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: