Kako je izgledao prvi navigacioni uređaj na tržištu

Znamo da savremeni navigacioni uređaji koji se koriste u automobilima funkcionišu pomoću GPS sistema. Ipak prvi navigacioni uređaj nastao je pre nego što je ova tehnologija počela da se upotrebljava u putničkim vozilima.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 13.05.2014.

19:35

Default images

Navigacioni uređaji kakve danas poznajemo i koristimo u našim automobilima pojavili su se u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka. Međutim, malo je poznato da je još 1981. godine Honda u saradnji sa firmom za proizvodnju elektronskih uređaja, Apline, kupcima ponudila neku vrstu navigacionog sistema koji nije bio zasnovan na GPS-u.

Hondin uređaj nije bio navigacioni sistem u pravom smislu te reči. On recimo nije mogao da vam kaže za koliko stotina metara treba da skrenete desno ili kada da se prestrojite u drugu traku, kao što to mogu moderne navigacije.

Ustvari, on uopšte nije imao govornu opciju, bez koje je teško i zamisliti funkcionisanje savremenih navigacija.
Electro Gyro-Cator, kako je Honda nazvala ovaj uređaj, imao je iscrtanu mapu sa pozadniskim osvetljenjem na kojoj ste, zahvaljujući svetlećoj trepćućoj tački, u svakom trenutku tokom vožnje mogil da vidite gde se otprilike nalazite. I to je manje-više sve.

Možda ne izgleda impresivno, ipak, bio je to pionirski poduhvat za svoje vreme.
Foto: Honda
Sistem je u osnovi funkcionisao po jednostavnom principu - ako zna odakle ste krenuli i gde treba da stignete, merenjem brzine i promene pravca tokom kretanja, pokazaće vam na mapi koja je vaša trenutna pozicija.

Podaci o trenutnoj brzini slali bi se u kompjuter koji bi izračunavao koliku razdaljinu je automobil prešao do tog trenutka. Za određivanje trenutnog pravca kojim se vozilo kreće, korišćena je neka vrsta žiroskopa zasnovanog na mlazu gasa helijuma.
Pošto tada nisu postojali digitalni ekrani i mape, za različite maršrute koristile bi se različite mape na providnim folijama, koje bi vozač morao da menja u uređaju.

Pre nego što bi umetnuo mapu, morao bi na njoj pomoću markera da obeleži polaznu i krajnju poziciju putovanja i da svetleću tačku u pozadini poravna sa startnom pozicijom.

Honda je u to vreme objavila i video na kome je ukratko objašnjeno funkcionisanje ovog navigacionog sistema:



Posle ove demonstracije, verujemo da će vam se današnji navigacioni uređaji, ma koliko izgledali komplikovani, ustvari činiti veoma jednostavnim za rukovanje.

Japanski proizvođač nudio je navigacuju jedno vreme kao doplatnu opciju kupcima modela Accord, ali sumnjamo su prodali veliki broj uređaja s obzirom da je cena doplate preračunata u današnji novac iznosila preko 7.000 dolara, odnosno više od 5.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: