Sreda, 15.09.2010.

10:10

Nije prekršaj svako zaustavljanje

Svaki deseti vozač stane u raskrsnici koja je obeležena crvenom mrežom. Pravilo je jasno: vozač ne sme da se zaustavi na polju koje je unutar raskrsnice obeleženo crvenim linijama, a ukoliko to učini rizikuje da plati kaznu od 5.000 dinara. Međutim, policija neće pisati kazne vozačima koji se zaustave zbog očigledne namere da propuste pešake ili poštuju pravo prvenstva prolaza prilikom skretanja u levo.

Izvor: B92

Default images

Mnogo je nedoumica oko novog saobraćajnog pravila među vozačima. Mnogi su komentarisali da je „van pameti“ da se kažnjava zaustavljanje u raskrsnicama, jer je to praktično nemoguće izbeći prilikom levih skretanja i prilikom namere da se propuste pešaci koji su u prednosti. Podsetimo, do sada su na ovaj način obeležene tri raskrsnice, kod zgrade Vlade Srbije, Pravnog fakulteta i kazina „London“.

„Blic“ je proverio da li vozači poštuju zabranu blokade navedenih raskrsnica i ispostavilo se da svaki deseti vozač stane na polje koje je obeleženo crvenom bojom. U saobraćajnoj policiji kažu da nije svako zaustavljanje prekršaj.

- Ne kažnjavamo vozače koji se zaustave na obeleženom mestu ukoliko je očigledno da tim postupkom žele da propuste pešake koji su u prednosti. To nije prekršaj - kažu u policiji.

Takođe, bilo je nejasno da li je prekršaj ukoliko vozač koji skreće levo uđe u raskrsnicu i onda stane, da bi poštovao „pravilo desne ruke“ i propustio sva vozila koja mu dolaze u susret.

- Ni to se ne može tretirati kao prekršaj. Reč je o tome da samo prilikom kretanja na pravcu vozač ne sme da uđe u raskrsnicu ukoliko ne postoji mogućnost da je nepusti bez dodatnog zaustavljanja. Pa ne možemo terati ljude da krše neka stara pravila na uštrb novih - objašnjavaju u policiji.

Kazna za zasutavljanje u raskrsnici, na obeleženom polju, iznosi 5.000 dinara. U policiji nemaju precizan podatak koliko je takvih kazni do sada napisano. U narednom periodu na ovaj način biće obeleženo još najmanje devet raskrsnica u gradu.

Stare navike na Bulevaru

Iako je evidentno da su se u Bulevar kralja Aleksandra vratile stare navike, nedozvoljeno zaustavljanje, parkiranje na trotoaru, pretrčavanje ulice van pešačkog i druge u policiji kažu da u Bulevaru nema nikakvih problema i da policija radi svoj posao.

-Ima naravno još onih kojima se isplati da svaki dan plaćaju kazne. Dokle će tako, ne znam. Činjenica je da se u Bulevaru sada mnogo krše propisi nego ranije. Bulevar danas izgleda kao sa razglednica - kažu u saobraćajnoj policiji.

Spisak raskrsnica koje će biti obeležene

1. Takovska - Bulevar kralja Aleksandra
2. Takovska - Džordža Vašingtona
3. Takovska - Svetogorska
4. 27. marta - Starine Novaka
5. Bulevar kralja Aleksandra - Beogradska
6. Beogradska - Njegoševa
7. Džordža Vašingtona - Bulevar Despota Stefana
8. Cvijićeva - Bulevar Despota Stefana
9. Starine Novaka - Cvijićeva

Fotografija i tekst - BlicOnline (G. Svilar)

Beograd: Obeležavanje raskrsnica

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: