"Ležeći policajci": Smetnja ili rešenje problema?

Kome se obratiti za postavljanje "ležećeg policajca" ili za uklanjanje "divlje" varijante ovog usporivača saobraćaja? Imate li pravo da sami rešavate ove probleme? Na ova i slična pitanja odgovore je potražio sajt Polovni automobili.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 03.08.2016.

13:12

Ulica Milana Rakiæa u Beogradu ima veliki broj 'ležeæih policajaca' zbog nekoliko škola u blizini (Foto: B92)

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Kada su u pitanju saobraćajne nezgode u kojima stradaju pešaci, krivica se po nepisanom pravilu svaljuje na vozače. O odgovornosti pešaka se ne govori dovoljno, iako se zna da oni često pretrčavaju ulicu van pešačkog prelaza ili na crveno svetlo.

Jedan od načina da se smanji mogućnost da pešak nastrada, bez obzira da li je krivica na njemu ili na vozaču, jeste da se saobraćaj motornih vozila nekako uspori na kritičnim lokacijama, poput ulica koje vode pored škola. S obzirom da, na žalost, samo od volje vozača zavisi da li će se prodržavati ograničenja brzine, primenjuje se i druga mera - postavljenje takozvanog "ležećeg policajca". Sigurno ste se zapitali koji su kriterijumi za to gde će se oni postaviti i na čiju inicijativu.

Ležeći policajac ne može se postaviti u bilo kojoj ulici

Kako kažu u Sekretarijatu za saobraćaj grada Beograda, u obzir treba uzeti mnogo faktora, kao što su broj i blizina pešačkih prelaza, saobraćajni znakovi i semafori, prolazak autobusa javnog prevoza datom ulicom, blizina osnovne škole...

U slučaju da se utvrdi da su pešaci ugroženi, te da prethodno primenjene mere ne daju zadovoljavajuće rezultate, biće odobreno postavljanje ležećeg policajca.

Postoji pravilnik sa jasno definisanim kriterijumima, dimenzijama i vrsti usporavača saobraćaja (kako se zvanično zovu) u odnosu na lokaciju, ali njegova primena nije tako jednostavna kao što može da deluje na prvi pogled.

Želite ležećeg policajca u svojoj ulici?

Možete da podnesete predlog za postavljanje ležećeg policajca u svojoj ulici, ali to nije brz, ni jednostavan proces. Zahtev se podnosi sekretarijatu ili direkciji za puteve u opštini, nakon čega nadležni formiraju komisiju koja analizira situaciju.

Policija nije nadležna za postavljanje ležećih policajaca, pošto to spada u tehničko regulisanje saobraćaja.

Na primer, Beograđani treba da se obrate Sekretarijatu za saobraćaj (www.bgsaobracaj.rs, ulica 27. marta 43–45, 011/330-95-99, info.saobracaj@beograd.gov.rs), Novosađani svojoj mesnoj zajednici ili Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve (www.novisad.rs, ulica Žarka Zrenjanina 2, 021/529-721), a Nišlije Upravi za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj (ulica Generala Tranijea 11a, 018/504-537, rveljko@gu.ni.rs).

Rešenje "uradi sam"

Nelegalni ležeći policajci, odnosno oni koje građani sami naprave po principu "mešalica za beton i par komšija", mogu se videti u mnogim prigradskim naseljima, ali njihove dimenzije i oblik su obično takvi da se prelazak preko njih ne razlikuje mnogo od penjanja na ivičnjak.

Uski su i visoki, kao da im je funkcija da zaustave automobil, a ne da ga uspore. Pritom su retko prefarbani, pa se vozači koji retko prolaze tim putem često vrlo neprijatno iznenade.

Stoga apelujemo na sve građane koji možda planiraju da u svojoj ulici sami izbetoniraju ležeće policajce (iako je to protivzakonito i ne bi smeli da ih postavljaju) - imajte u vidu da njihova svrha jeste da uspore vozilo, a ne da ga zaustave ili da ga oštete!

Šta ako oštetite automobil prelaskom preko "divljeg" ili legalnog ležećeg policajca neodgovarajućih dimenzija?

Ukoliko ste oštetili svoj automobil prelaskom preko nelegalnog usporivača saobraćaja ili legalnog koji je viši nego što bi smeo da bude, treba da ispoštujete uobičajnu proceduru:

- stanite sa strane i obezbedite vozilo,
- pozovite policiju,
- napravite svoje fotografije,
- po dolasku policije, insistirajte da se u zapisnik unese brzina kojom ste se kretali pre naletanja na ležećeg policajca, kao i da se fotografiše kompletna situacija (vaše vozilo, ležeći policajac, itd.),
- idite u ovlašćeni servis kako bi se utvrdilo oštećenje,
- podnesite zahtev za nadoknadu štete preduzeću koje je odgovorno za održavanje saobraćajnice na kojoj ste oštetili automobil, uz policijski zapisnik, svoje fotografije i izveštaj iz servisa.


Ipak, imajte u vidu da u ovom slučaju put do pravde može da bude veoma dug i skup, te se postavlja pitanje isplativosti.

Kome prijaviti nelegalne ležeće policajce ili one koji ne odgovaraju dimenzijama?

Ukoliko je u pitanju Beograd, obratite se dežurnoj inspekciji na broj 011/3227-000, 3222-262.

Ako ste iz drugih gradova, obratite se Inspekciji za puteve u svom gradu ili opštini.

Dimenzije

Ukoliko vam problem stvara legalni betonski ležeći policajac postavljen od strane ovlašćenog organa, možete da izmerite njegove dimenzije i da ga prijavite ukoliko nije po propisima. U zavisnosti od ograničenja brzine na određenom delu puta, ležeći policajci mogu da budu sledećih dimenzija:

a) do 50 km/h, visina 3 cm, širina od 60 cm
b) do 40 km/h, visina 5 cm, širina od 90 cm
c) do 30 km/h, visina 7 cm, širina od 120 cm.


Tip a) i b) obavezno moraju da budu izrađeni od modularnih elemenata, od gume ili plastične mase, dok se tip c) može napraviti i od asfalta.

Šta kažu građani?

"Ovuda su svi jurili kao ludaci i danju i noću, zato što u ulici koja je paralelna sa našom postoje dva ležeća policajca. Onda smo mi napravili dva i u našoj ulici i od tad ih nema. Sad se više ne plašimo za decu koja se igraju na ulici. Samo da vidim da neko dođe da ih skloni“, ogorčena je starija gospođa koju smo sreli u jednom prigradskom naselju, u ulici sa dva "uradi sam" ležeća policajca.

Činjenica je da mnogi vozači poštuju ograničenje brzine samo tamo gde znaju da mogu da budu uhvaćeni, ali u manjim i sporednim ulicama, gde nema policije niti kamera za merenje prekoračenja brzine, vozači često "zaborave" da svojom jurnjavom mogu i da ubiju nekoga. Možete li onda da krivite one koji sami odluče da se izbore sa tim problemom?

Ipak, i pored svega, apelujemo na građane da ne postavljaju "divlje" ležeće policajce, s obzirom da je to protivzakonito, već da se obrate nadležnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: