Upoznajte se sa saobraćajnom kulturom u Albaniji

Saobraćaj koji se odvija izvan propisanih pravila, vozači koji ne propuštaju pešake na pešačkim prelazima i zemlja u kojoj se poštuju tradicionalne vrednosti. Zvuči poznato?

Automobili

Izvor: B92

Petak, 06.06.2014.

11:27

Default images

Iako se navedne karakteristike mogu primeniti i na Srbiju, ovog puta reč je o Albaniji koja je poslednjih decenija doživela ubrzani razvoj i značajan porast broja vozila na putevima. Nepoštovanje saobraćajnih propisa i nedostatak vozačke kulture posebno ugrožava bezbednost pešaka.

Prema najnovijim podacima u Albaniji je 2013. poginulo 95 pešaka. Vlada te zemlje pokrenula je kampanju i snimila promotivni spot kako bi podigla svest vozača i uticala na njih da promene svoje navike u vožnji.

Spot je napravila agencija Meken za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Albanije, a ideja je da se upravo kroz pitanje poštovanja tradicije i odavanja pošte prema mrtvima, skrene pažnja na stradanje pešaka. Jer, osim poštovanja koje se iskazuje preminulima, potrebno je poštovati i žive.

Pogledajte ovaj spot koji šalje snažnu poruku učesnicima u saobraćaju u Albaniji:



Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, Albanija spada među najnebezbednije zemlje za vožnju u Evropi. Na putevima u toj zemlji godišnje strada 13 ljudi na svakih 100 hiljada stanovnika. Po ovom pokazatelju od nje su gore samo Bosna i Hercegovina sa 16 i Ukrajina sa 14 nastradalih.

Nešto bolju statistiku imaju Crna Gora (12), Rumunija, Litvanija i Letonija (11), dok se Srbija nalazi u grupi zemalja, među kojima su Bugarska, Hrvatska, Poljska i Grčka, u kojima na putevima godišnje pogine 10 osoba na 100 hiljada stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: