Broj udesa smanjen, ali još uvek veliki

Za prvih pet meseci 2013. godine, broj saobraćajnih nesreća u Srbiji bio je u blagom padu u odnosu na isti period 2012. Smanjen je i broj poginulih i teško povređenih, ali je broj onih koji su pretrpeli lakše povrede u porastu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2013.

13:02

Default images

Broj saobraćajnih nesreća na putevima u Srbiji u periodu januar-maj 2013. smanjen je za oko dva odsto, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, izjavio je u ponedeljak direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Stojadin Jovanović, napomenuvši, ipak, da je broj saobraćajnih nezgoda još uvek veliki.

Jovanović je na konferenciji za novinare ocenio da je za prvih pet meseci stanje bezbednosti saobraćaja bilo povoljno, ukazavši da je broj poginulih smanjen za pet odsto, a teško povređenih za tri odsto. U porastu je samo, kako je dodao, broj lakše povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Govoreći o efektima Zakona o bezbednosti saobraćaja, čije su izmene u planu, Jovanović je naveo da je pre donošenja tog akta na putevima Srbije godišnje ginulo između 850 i 950 osoba. Nakon početka primene tog zakona, broj poginulih se smanjio za oko 150 na godišnjem nivou, u proseku na između 650 i 700.

Jovanović je ukazao da je najveći broj poginulih zabeležen u 2011. godini - 728, napomenuvši da je u toj godini povećanje broja poginulih zabeleženo i u nekim drugim zemljama, kao i da nema države u kojoj u kontunitetu dolazi do smanjena broja poginulih u udesima.

Jovanović je naveo da je broj nezgoda na putevima u Srbiji još uvek velik i da postoji prostor za poboljšanje situacije, a da je jedan od načina i izmena zakona.

Izvor: B92, Tanjug

Pročitajte o preventivnim aktivnostima u oblasti bezbednosti saobraćaja.

Pročitajte o akciji besplatne provere ispravnosti vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: