Bahate motocikliste ne kažnjavaju

Uprkos obećanjima i početku primene novog Zakona o saobraćaju, policija nije uspela da stane na put divljanju motociklista.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.07.2010.

10:01

Default images

Centralne ulice po gradovima u Srbiji i ove godine pune su vozača dvotočkaša koji izvode akrobacije, jurcaju i 200 kilometara na sat i koji su često direktni krivci za saobraćajne nesreće, sa tragičnim posledicama.

Problem bahatog ponašanja bajkera po gradskim ulicama i bulevarima traje godinama. U saobraćajnoj policiji 2009. godine tvrdili su da će se izboriti sa grupom motociklista kada počne da se primenjuje novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju koji predviđa rigorozne kazne, kao i kada zaživi sistem kažnjavanja preko video nadzora. Međutim, od početka primene zakona prošlo je više od sedam meseci, a opšti je utisak da ovaj problem nije rešen.

- Ne postoji opravdanje za saobraćajnu policiju - kategoričan je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

On smatra da nema dovoljno volje da se ovaj problem reši. - U strogom centru Beograda, u Ulici kralja Milana imamo situaciju da divljaju motociklisti pored zgrada Predsedništva Srbije i Parlamenta. U istoj toj ulici retko se može videti patrola saobraćajne policije kako nekom od njih piše prijavu ili beleži prekoračenje brzine savremenim radarima. Zato ih ima noću na mestima gde kontrolišu da li je neko ko se prestrojio za skretanje u levo, nastavio pravo. To je nedopustivo - kaže sagovornik „Blica“.

Svojom bezobzirnom vožnjom motociklisti stanarima obližnjih zgrada život pretvaraju pakao i ugrožavaju sve učesnike u saobraćaju.

Poslednja potvrda je i smrt dvanaestogodišnjeg dečaka u Novom Sadu koga je motociklom udario Goran V. Prema rečima očevidaca nesreće, Goran V. je i prethodnih dana divljao Bulevarom oslobođenja, iako je ta ulica pokrivena kamerama.

Početkom jula 2010. godine motociklista S. P. usled prevelike brzine naleteo je na pešaka J. B., dok je prelazio ulicu u Novom Slankamenu kod Sremske Mitrovice. Od težine povreda J. B. je preminuo na putu za bolnicu, dok je motociklista zadobio povrede opasne po život.

Stručnjaci kažu da je činjenica da je svest manje grupe bajkera koji divljaju na zabrinjavajuće niskom nivou, ali da je policija morala da uradi znatno više kako bi se ovoj pojavi stalo na put. Damir Okanović navodi da postoje metode kako se bahatim motociklistima može stati na put, a koji se ne primenjuju.

- Primera radi, u ulicama omiljenim za brzu vožnju i turiranje treba povremeno napraviti suženje kolovoza, koje bi bilo obeleženo na bezbedan način i postaviti kontrolni policijski punkt. Na taj način motociklista ne bi mogao da izbegne kontrolu i pobegne policiji. Ubeđen sam da posle nekoliko ovakvih akcija na to mesto motociklisti ne bi više dolazili - smatra Okanović.

Mnogi vozači dvotočkaša jednostavno neće da se zaustave na znak saobraćajnog policajca, već samo nastave put. U saobraćajnoj policiji pravdali su se da većina takvih vozača ostala nekažnjena jer je veoma opasno upuštati se u trku s njima zbog opasnosti od saobraćajne nesreće.

- Kako onda sprečavaju razbojnike i narko-dilere koji beže na motorima? Kada neko odbije da se zaustavi na znak policajca, on čini krivično delo ometanja službenog lica u obavljanju službene dužnosti. Zašto se onda ne počne sa postavljanjem policijskih blokada - predlaže Okanović.

Obećanja policije

- Oštrije kažnjavanje motociklista koji divljaju
- Sankcionisanje na osnovu video zapisa o učinjenom prekršaju na osnovu koga će vozači dobijati kazne na kućnu adresu, a da ih saobraćajna policija i ne zaustavi
- Uvođenje policijskih motocikala presretača bez obeležja koji bi savremenom opremom beležili i dokumentovali prekršaje

Motociklisti osudili divljanje po ulicama

Članovi moto-klubova održali su protestnu vožnju novosadskim ulicama povodom tragične smrti dvanaestogodišnjeg dečaka, kojeg je prošle nedelje na pešačkom prelazu na Bulevaru oslobođenja ubio motociklista. Oko 200 bajkera nakon vožnje je zapalilo sveće na centralnom gradskom trgu u spomen stradalog dečaka.

- Nama svima smeta divljanje po gradu i svi klubovi se ograđuju od toga. Bajkeri okupljeni u klubove poštuju pravila i ne ugrožavaju tuđe živote - rekao je u ime organizatora Saša Jovanović iz jednog od novosadskih moto-klubova.

Pod motom „Nismo svi isti“, članovi moto-klubova najoštrije su osudili divljanje pojedinačnih motociklista i poručili da za njih ne sme da bude tolerancije.

- Mogu da razumem želju za brzom vožnjom i za adrenalinom, posebno kod mladih, ali niko nema prava da svojim ponašanjem ugrožava tuđe živote. Za sve postoji vreme i mesto, a divljanju na motorima nema mesta na ulicama, niti će ikada biti. Ovakve stvari su strašne i ne smeju više da se ponove - rekla je Aleksandra Anđelković iz Šapca.

Izvor - BlicOnline

Pročitajte savete za snalaženje u slučaju motociklističke nesreće

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: