Proleće, motocikli na ulicama

Dok sam jutros u dugačkoj koloni milio autoputem prema kancelariji, kao metak između dve trake, projurio je jahač na motociklu. Čuo sam samo isprekidano trubljenje, i dok sam pogledao u retovizor on je već bio kod mog zadnjeg desnog stop svetla. Prilikom sledećeg treptaja, motocikl je prešao dve dužine automobila.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2010.

10:54

Default images

Tekst: Nemanja Pantelić

Znam da sam se u tom trenutku kretao brzinom od 7km/h, da je bilo jutro i da je sunčeva svetlost smanjivala vidljivost u retovizorima. Subjektivna procena je da se motociklista kretao oko 60 na sat.

Ovog jutra takođe sam primetio da vozači automobila, koji su beznadežno zarobljeni u koloni, koriste sve moguće načine kako bi nadoknadili svoje kašnjenje.

Jedna od metoda koja se istakla jeste impulsivna promena saobraćajne trake kada god se u ovoj pored pojavi par metara praznog prostora.

To je recept za katastrofu - motociklista koji se uzanim prostorom između dve trake kreće znatno brže od kolone i automobilista koji bez blagovremene naznake (ili često bez bilo kakve naznake) prestrojavenjem zatvara taj mali manevarski prostor. Ako dođe do takve situacije, nesreća je neizbežna.

Recite mi, ako vam je bilo teško da se priviknete na veliki broj skutera i motocikala koji su prošle sezone zujali sa svih strana vašeg automobila, šta mislite, kako će biti ove godine kada počnu radovi na Gazeli? Očekujem epidemiju skutera. Mislim da će biti veoma teško svim učesnicima u saobraćaju. Vozači moraju da se naviknu na motocikliste a veliki broj novopečenih motociklista mora da nauči kako da vozi.

Ukupno sam dva puta u životu vozio skuter, automobil vozim svakodnevno pa su saveti koje ću vam izneti zbog toga namenjeni vozačima automobila.

Kao što tempo vožnje morate prilagoditi uslovima na putu, kada recimo pradne sneg, tako ćete morati da se prilagodite na veći broj učesnika u saobraćaju koji nemaju četiri točka, koji se kroz grad kreću brže od vas ali su i mnogo ranjiviji.

Motoristi moraju da smanje brzinu kretanja kroz gradsku zonu. Nikako ne smeju da jure kroz kolonu automobila koja se sporo kreće.

Vozači automobila moraju da se smire, da u saobraćajnim špicevima ne jure bez kontrole iz trake u traku jer skoro nikada nećete nadoknaditi više od jednog minuta zaostatka, a upravo u takvoj situaciji možete motociklisti blokirati prolaz.

Nagle promene pravca ne idu na ruku motociklima a i manevarski prostor u ovakvim situacijama nije širi od 1,5 m.

Voleo bih da se ovde ne poteže pitanje tuđe odgovornosti ili to da neko drugi treba nešto treba da preduzme.

Za nesreću je potrebno dvoje. Vi ste za volanom, vi upravljate i vi ste ti koji mogu da je spreče. Ako u gužvama morate da menjate traku, dajte pokazivač, dobro pogledajte sa svih strana vašeg automobila i tek kada vidite da je bezbedno da se prestrojite - to i učinite.

Motoristi će često iskoristiti prostor između vašeg i vozila ispred kako bi brže prošli kroz gužvu. Moj savet je da ih propuštate, da se ne nervirate i da se ne raspravljate.

Morate biti obazrivi i prilikom isparkiravanja hodom u nazad na kolovoz jer skuter često može da se „sakrije“ iza stabla, žbuna ili kontejnera. Ako mu se na putu pojavi vozilo, teško će moći da ga izbegne.

Povremeno, svakome od nas motociklista može da zakači levi ili desni retrovizor. To je vozačka greška, teško da je neko baš vama poželo da nanese štetu. Ako vam se takav kontakt dogodi, jedini savet je da ostanete smireni i da pokušate da skreneta pažnju sa štete na brojeve tablice, u najboljem slučaju i na boju jahačeve jakne ili motocikla.

Ovo nije lako jer će motocikl nestati iz vašeg vidnog polja u sekundi a u tom trenutku ne znate da li će se motociklista zaustaviti ili dodati gas i pobeći sa lica mesta. Ako ode, prijavite policiji to što ste zapamtili.

Čisto da znate, ako odete u Grčku ili recimo Italiju videćete da je tamo slična situacija ali da automobilisti disciplinovanije voze. Motori i tamo jure između kolona.

Ako se dogodi nesreća?

Mislim da je ideja transporta da stignemo živi i zdravi tamo gde smo krenuli a ne da obaramo brzinske rekorde. Kada učestvujete u nesreći, menja se ugao iz kojeg posmatrate situaciju, a ugao je neizmerno nepovoljniji od onog iz kojeg šaljete komentar.

Bez obzira da li ste krivi za nesreću ili ne, neko je povređen, nastala je materijalna šteta, preživljavate strašan stres.

Politika je izvestila da pad s motora trenutno preživi samo 10 do 20 odsto povređenih. "Još frapantniji podatak, u prvih šest sati, od tih 10 procenata umre još 30 odsto, prvog dana – 40 procenata, prve nedelje 72 odsto. U prvih 10 nedelja umre više od 90 odsto tako povređenih, što znači da samo 10 procenata uspe da preživi ako pri padu sa motora zadobije ovu tešku povredu", navodi Doktor Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Osim povrede krvnih sudova, unesrećeni po pravilu imaju i povredu mozga, teške prelome ruku i nogu i zato ih ne može zbrinuti jedan stručnjak, već lečenje obavezno podrazumeva učešće lekara više specijalnosti.

Tu su vaskularni hirurg, ortoped, neurohirurg… Davidović podseća da u polovini slučajeva kod povređenih u saobraćajnim udesima i posle padova sa motora dolazi do rupture (pucanja) slezine ili jetre, pa je neophodno učešće i abdominalnog hirurga, specijalizovanog za povrede trbušne duplje, a takav tim stručnjaka može se naći samo u većim kliničkim centrima, pa i to dodatno otežava zbrinjavanje povređenih u saobraćajnim udesima.

Ukoliko ste učestvovali u teškoj nesreći, u kojoj je motociklista teško povređen, budite veoma pažljivi da mu vaša pomoć dodatno ne ugrozi život.

Pozovite 94 odmah.

Prema rečima Dr. Radomira Stojanovića, specijaliste urgentne medicine, jedna od najvažnijih stvari je da ne pokušavate ili da ne dozvolite pomeranje povređenog, skidanje kacige sa glave ili skidanje zaštitnog odela.

Verovatno vam je teško da ovo pročitate, ali zaštitna oprema pomaže da motociklistino povređeno telo posle nesreće ostane na okupu.

Skidanje zaštitne opreme ostavite ekipi hitne pomoći, koja ima specijalnu opremu, jer nestručno pružena pomoć može napraviti nepovratnu štetu.

Reagujte ukoliko povređeni krvari. Trebalo bi da imate sterilne hirurške rukavice u kompletu prve pomoći jer ne želite da imate kontakt sa tuđom krvi. Ako nemate, iskoristite najlonsku kesu. Uzmite sterilnu gazu i snažno pritiskajte iznad mesta krvarenja sve dok krvarenje ne stane ali imajte na umu da povređenog ne smete pomerati.

Sa ovim informacijama na umu, bez razlike čime upravljate, nadam se da ćete biti tolerantniji i pažljiviji vozači.

Srećan put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: