Nemci najbolji na listi ADAC-a

Najveći nemački i evropski autoklub, renomirani ADAC uradio je tradicionalnu listu pouzdanosti za automobile koji su registrovani u Nemačkoj tokom 2007. godine.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2008.

08:00

Default images

U statistiku je ušlo 2,55 miliona obrađenih kvarova od ukupnih 3,81 miliona. Naravno, radi se o automobilima čije je kvarove registrovao ADAC.

Uslovi su da su modeli najmanje tri godine na nemačkom tržištu i da su prodani u više od 10 000 primeraka.

Kada je reč o kategoriji kvarova, najviše ih pripada domenu elektrike (39,7 procenata), zatim sistemu paljenja (12,7 procenata). Na trećem mestu su kvarovi na motoru (7,8 procenata), četvrtom točkovi i gume (7,1 procenat), a zatim slede sistem za ubrizgavanje (6,8 procenata), grejanje i hlađenje (5,8 procenata), menjač (4,6 procenata), izduv (1,9 procenata) i ostalo (13,6 procenata).
ADAC izvlači indeks tako što računa broj kvarova na hiljadu vozila određene marke. Ovoga puta su po ADAC-u nemački automobili neprikosnoveni jer su bili najbolji u svim klasama, sem dve, gde je „titulu“ odneo Mitsubishi.

Među malim automobilima najbolje se pokazao Mitsubishi Colt, na drugom mestu našao se Mini, dok je treće mesto pripalo modelu Audi A2.

U kompakt segmentu prvi je BMW serije 1 iza kojeg slede Mercedes B Klase i treći Audi A3.

U D segmentu po statistikama najmanje kvarova imao je Audi A4, dok se se na drugom i trećem mestu našli Mercedes C Klase i Volkswagen Passat.
U višoj srednjoj klasi takođe je najbolji Audi, ovoga puta A6, na drugom mestu nalazi se Mercedes E Klase, dok se na trećem nalazi BMW serije 5. Kod „sportista“ i kabrioleta najboljim se pokazao Mercedes SLK iza kojeg slede BMW serije 3 Cabrio i Mercedes CLK.

Kod SUV-ova je prvi BMW X3, drugi VW Touareg a treći je Mercedes ML.

U klasi kompaktnih monovolumena pobedio je Mitsubishi Space Star, a kod velikih VW Sharan.
Ono što „bode oči“ je pad Toyote koja je godinama bila u vrhu gotovo u svim segmentima, a od 1978. od kada ADAC vodi statistiku, modeli kompanije Toyota čak 34 puta bili su najbolji u svojim klasama, posebno Corolla.

Na drugom mestu, kada se u obzir uzmu svi izbori, nalazi se Mercedes-Benz sa 32 „titule“. Na trećem je Audi sa 20, a na četvrtom i petom Mazda i Mitsubishi.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: