Da li vezujete pojas kada sedite pozadi?

Korišćenje sigurnosnog pojasa na prednjim sedištima više se ne dovodi u pitanje, ali i dalje je veliki procenat putnika koji se ne vezuju kad sede pozadi.

Podeli
Foto: IIHS
Foto: IIHS

Zahvaljujući brojnim kampanjama, ali i pretnji novčanim kaznama, kod građana je poslednjih godina podignuta svest o potrebi korišćenja sigurnosnih pojaseva u vožnji.

Međutim, mnoga istraživanja i ankete, kako u svetu, tako i kod nas, pokazuju da se putnici u automobilu drugačije odnose prema ovom aspektu bezbednosti kada se nađu na nekom od zadnjih sedišta u vozilu.

Tako je najnovije istraživanje koje je sproveo američki Institut za bezbednost na putevima (IIHS) pokazalo da se 91% odraslih uvek vezuje na prednjim sedištima, dok samo 72% njih to radi kada se vozi pozadi. Većina njih se pravda da se najčešće ne vezuju kada se voze na kraćim relacijama ili kada koriste usluge servisa kao što je Uber.

"Jedan od razloga zašto se putnici ređe vezuju kada se voze pozadi krije se u njihovoj precepciji da su na zadnjem sedištu više zaštićeni u slučaju nesreće, nego kada sede napred", kažu u IIHS-u.

"To govori o nerazumevanju razloga zašto je potrebno koristiti sigurnosni pojas bez obzira na poziciju na kojoj sedite u vozilu", objašnjavaju u ovom institutu.

Iako je pre uvođenja savremenih tehnologija i sistema bezbednosti u automobile vožnja na zadnjem sedištu bila donekle sigurnija, danas su te razlike gotovo izbrisane, kažu u IIHS-u. Osim toga, nevezivanje na zadnjem sedištu ugrožava i bezbednost ostalih putnika u automobilu, čak iako su se oni vezali.

U slučaju sudara, masa nevezanog putnika udružena sa inercijom dovodi do toga da se njegovo telo ponaša kao projektil koji velikom silom udara u prednja sedišta (kao u primeru sa fotografije).

Da li na vašu odluku o tome da li ćete se vezati u toku vožnje utiče pozicija na kojoj sedite u automobilu?

Ako se i dalje dvoumite da li treba da se vežete, pogledajte sledeći video:

Prati B92 na Viberu

Aktuelno

Reportaža: Svetska promocija Volkswagena T-Roc

Ekipa Auto magazina imala je privilegiju da, među malobrojnim novinarima iz celog sveta, prisustvuje premijernom otkrivanju najnovijeg Volkswagenovog modela T-Roc. Za razliku od većine konkurenata, ovaj automobila ima i pogon na sva četiri točka.

Aktuelno subota 21.10. 09:55 Komentara: 6

Galerija: BMW X3 za 2018.

BMW je početkom leta u fabrici u Spartanburgu predstavio novu, treću generaciju SUV modela X3. Uoči početka prodaje ovog automobila, bavarski proizvođač objavio je obimnu galeriju fotografija u kojoj dominira najsnažnija M40i verzija sa 360 ks i 500 Nm.

Aktuelno utorak 17.10. 13:59 Komentara: 30
strana 1 od 272 idi na stranu