Češka ponovo odlaže uvođenje evra

Češka je ponovo odložila rok kada će objaviti rok za početak uvođenja evra i zamene krune, ovog puta zbog prevremenih parlamentarnih izbora.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 16.04.2009.

09:20

Default images

Ministar finansija u ostavci Miroslav Kalousek kazao je da se ne očekuje da će vlada, kao što je prošle godine obećao odlazeći premijer Mirek Topolanek, saopštiti 1. novembra rok i plan za ulazak Češke u evro zonu.

Češki ministar veruje da je realno da Češka udje u evrozonu 2013. ili 2014. godine, kako se ranije najavljivalo. Privrednici međutim, a pre svega izvoznici, vrše pritisak da se što pre uvede evro jer im jaka kruna smanjuje konkurentnost na stranim tržištima, posebno zbog velikog kolebanja kursa.

"Ti rokovi su stvar političke odluke, ali ako ona bude doneta Češka je u stanju da poštuje postavljene kriterijume", rekao je Kalousek.

Češka prošle godine nije ispunila dva od pet kriterijuma Ugovora iz Mastrihta. Ispunjavanje svih uslova neophodno je za ulazak u zajedničku evropsku monetarnu zonu. Ta zemlja nije imala stabilan kurs, a i stopa inflacija bila je veća od dozvoljene. Ove godine Češkoj preti da zbog recesije ne ispuni ni uslov da budžetski deficit ne pređe tri odsto bruto društvenog proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

20 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: