Kardašijan među monarsima: Bio je "100 odsto normalan" dok nije preuzeo prve obaveze

Maha Vajiralongkorn, tajlandski kralj, verovatno je najkontroverzniji živi monarh. U dobi od 70 godina ne prestaje šokirati potezima poput izgradnje harema u Nemačkoj koji finansira njegova država.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 12.02.2023.

17:12

Kardašijan među monarsima: Bio je
Foto: Profimedia

Kada biste se prošetali Tucingom, gradićem u nemačkoj Bavariji, zatekli biste neočekivan prizor - 70-godišnjeg tajlandskog monarha kako se šeta obučen u topić, prekriven jednokratnim tetovažama, s jednom od mnogobrojnih ljubavnica pod rukom.

Reč je o kralju Mahi Vajiralongkornu, uistinu nesvakidašnjoj pojavi koju su Amerikanci nazvali "Kardašijanom među monarsima". Ovaj kralj je kontroverzan, omražen među svojim narodom i - izuzetno bogat.

Upravo to čini ga zanimljivom temom za mnogobrojne priče u magazinima i raznim dokumentarcima kojima je njegova životna priča, ispunjena kontroverzama i suludim potezima, jednostavno neodoljiva.

Pre nego što se 'proslavio' svojim potezima, poput imenovanja psa zapovednikom ratne avijacije, bio je tek običan kadet na vojnim studijama u Canberri. U Australiji je proveo četiri godine, a njegov tadašnji mentor tvrdi da je bio "100 posto normalan".

Povratak u Tajland za njega je značio prihvatanje raznih dužnosti i odgovornosti u ulozi prestolonaslednika, s čime se nimalo nije dobro nosio. Kao svaki tajlandski kralj, trebalo je da utemelji vrednosti visokog morala, poštovanja i uzora narodu. Kako je njegov otac stario, a postalo je sve jasnije da popularno zvani Vaji neće biti simbol nijedne od navedenih vrednosti, u narodu je počeo vladati strah od njegove vladavine.

Pokazalo se, strah je bio opravdan. Jedna od prvih stvari koja je pokazala da se neće raditi o 'normalnom' kralju bio je odnos koji je gajio s psićem Fu Fuom. Za svoju voljenu pudlicu pripremao je kraljevske rođendane, a koliko bi stvari mogle poći po zlu, bilo je jasno kada ga je postavio za počasnog zapovednika avijacije.

Kada je psić uginuo, održao mu je sprovod prema budističkoj tradiciji u trajanju od četiri dana!

Navukao je bes javnosti paradirajući i s bezbroj ljubavnica te ih nije ni pokušao sakriti pred suprugom i javnosti, da bi nakon krunidbe odlučio napraviti i harem u Nemačkoj. Navodno je zakupio luksuzni hotel u kojem drži preko 20 žena.

Sama krunidba priča je za sebe. Zbila se 2019. godine i ostavila bez teksta količinom prisutnih slonova i novoizrađenom krunom teškom skoro osam kila s odgovarajućim indijskim dijamantom na vrhu. Cena? Prava sitnica! 'Tek' 31 milion dolara iz državnog budžeta za proslavu koja je trajala manje od sedam sati.

Prisvojio državnu riznicu i postao najbogatiji monarh sveta

Ono što izaziva sve veći broj protesta na Tajlandu činjenica je da je Vajiralongkorn, iako 'težak' 30 milijardi dolara, svom budžetu pripojio i kraljevsku riznicu, što znači da su svi njegovi bogataški hirovi finansirani iz džepova poreznih obveznika. To ga je učinilo najbogatijim kraljem na svetu, s procenjenom vrednošću od nezamislive 43 milijarde dolara.

Poseban bes navukao je kada je u više navrata u Nemačkoj snimljen kako se s ljubavnicom šeta šoping centrom noseći ženski topić i razne jednokratne tetovaže. Reč je o bivšoj medicinskoj sestri Sineenat Wongvajirapakdi, a koju je odlučio proglasiti službenom kraljevskom konkubinom, pored svoje četvrte supruge. Naravno, time je izazvao pravu pometnju s obzirom na to da je u njegovoj zemlji poligamija zakonski zabranjena preko 100 godina.

Situaciju nije poboljšao ni skandal koji je usledio tri meseca kasnije, kada je dotičnu razrešio svih dužnosti zbog 'iskazivanja nezahvalnosti i lošeg ponašanja'. Od tada je niko nije vidio i veruje se da je bačena u neki od zloglasnih ženskih zatvora bez ikakvih zakonskih osnova.

No više od toga javnost brinu promene koje je uneo u ustav. Njima je osigurao apsolutnu moć u slučaju pojave opasnosti i mogućnost izvršenja dužnosti izvan zemlje. Što mu itekako ide u korist jer većinu vremena provodi u svom haremu u Nemačkoj.

Pod svoju je kontrolu u potpunosti stavio vojsku koja drži većinu u parlamentu i time je osigurao apsolutnu moć. Toliko je postao nedodirljiv da je kao pravi diktator naredio da se širom zemlje postave njegove fotografije i murali. "Nisam mislio da će s tako malo morala Maha Vajiralongkorn ikada prisvojiti ovoliku količinu moći. Nisam bio u pravu. Sada praktično samostalno upravlja zemljom, no za razliku od svog oca, čiji se autoritet temeljio na moralu, njegov je sazdan na strahu", rekao je Pavin Chachavalpongpun, tajlandski politički komentator.

Njegov privatni život stane u jednu reč - haos. Ima ukupno sedmoro djece, od kojih je čak pet odlučio razrešiti titula. Prva supruga rodila mu je ćerku, princezu Soamsawali Kitiyakaru, 1977. godine, a istovremeno je imao vezu s Yuvadhidom Polpraserth, ljubavnicom koja mu je rodila još petoro dece.

S vremenom se odlučio razvesti i oženiti Yuvadhidu, da bi za samo dve godine raskinuo brak i gledao svoju drugu ženu kako sa šestoro dece odlazi u Ujedinjeno Kraljevstvo. Vaji je, dakako, na ovaj potez odgovorio otmicom najstarije ćerke i lepljenjem plakata duž palate u kojima optužuje Yuvadhidu za preljubu. Uz to je razrešio titula bivšu suprugu i petoro dece koju je imao s njom, a kada je 2005. godine dobio još jednog sina, ovoga puta s trećom suprugom Srirasmi, objavio je da su ludi dani iza njega. Bilo je to tek prazno obećanje jer je nastavio paradirati s raznim ljubavnicama, a od Srirasmi se razveo 2014. godine jer je 'iskorišćavala svoj status'.

Rodila mu je sina, princa Dipangkorna, a on je s najstarijom ćerkom iz prvog braka i pomilovanom najmlađom iz drugog jedan od tri aktuelna prestolonaslednika. Četvrti put oženio se 2019. godine aktuelnom suprugom Suthidom, bivšom stjuardesom koju je proglasio kraljicom, a istovremeno je kao službenu konkubinu uzeo prije spomenutu Sineenat.

Trenutno živi u Nemačkoj, u luksuznom hotelu koji plaća tajlandska država, okružen s 20-ak ljubavnica, gotovo zacementiranog položaja apsolutističkog vladara. No koliko je situacija daleko od idilične, najbolje govore sve učestaliji i sve ratoborniji protesti koji bukte širom Tajlanda u nadi da će kontroverznog kralja ipak nekako svrgnuti s njegovog zlatnog trona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: