Preminuo Mario Fjorentini

Drugi svetski rat, od svih ratova, bio je najviše nalik ratovima iz Tolkinovih dela: na jednoj strani sile mraka, mržnje, ludila, na drugoj ljudi koji su se borili za nadu i prosperitet. Ni pre ni posle, čini se, nije bilo tako crno-belo.

Život

Izvor: Telegraf

Sreda, 10.08.2022.

11:07

Preminuo Mario Fjorentini
Foto: Profimedia

Jedan od heroja sa naše, "bele" strane, bio je i Mario Fjorentini, najčuveniji od italijanskih partizana, koji je umro juče u Rimu u 104. godini.

Fjorentini je rođen 1918. godine, i u udžbenicima će ostati zapisan kao italijanski partizan, špijun, matematičar i profesor geometrije na Univerzitetu u Ferari. Postao je simbol italijanskog antifašističkog pokreta za vreme Drugog svetskog rata, najodlikovaniji je partizan u Italiji, a slavu je stekao tako što je četiri puta bežao iz nemačkih zatvora.
Već kao student Mario je sarađivao sa Komunističkom partijom Italije. Sredinom 1943. oformio je grupu partizana poznatu kao Arditi del popolo. U septembru iste godine borio se protiv Nemaca u Porti San Paolo, a u oktobru je postao komandant centralne Patriotske akcione grupe (GAP), u rejonu Rima, uzevši nadimak Džon. Ova partizanska jedinica pripadala je strukturi čiji komandant je bio Karlo Salinari. Njegova grupa je učestovala u mnogim akcijama, diverzijama, napadima i ubistvima usmerenim protiv fašista i nacista.

Posle oslobođenja Rima, Fjorentini je bio na čelu misije "Dingo", blisko je sarađivao sa saveznicima i OSS (Office of Strategic Services), i nastavio da predvodi borbe na severu Italije.
Posle Drugog svetskog rata, Fjorentini je odbio ponudu da se bavi politikom i da uđe u parlament, i nastavio je da se bavi matematikom. Od 1964. godine bavio se matematičkim istraživanjima, fokusirajući se uglavnom na algebru i algebarsku geometriju. Od 1971. godine bio je profesor više geometrije na Univerzitetu u Ferari. Posvetio se širenju matematike u školama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: