- Vesti -

Koliko tornada prete Evropi?

Češku je sinoć pogodio razorni tornado i nekoliko gradova i sela je sravnjeno sa zemljom. Zasad je potvrđena smrt troje ljudi, a više od 200 ih je povređeno.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Huntstyle
Foto: Shutterstock/Huntstyle

Vesti o razornim tornadima koji za sobom ostavljaju pustoš obično dolaze iz Amerike pa se mnogi na društvenim mrežama pitaju koliko su česti u Evropi.

Kako piše BBC-jev prognostičar Ben Rih, tornada u Evropi nisu toliko retka koliko se možda čini. Smatra se da ih se godišnje širom kontinenta pojavi nekoliko stotina. No, egzaktne procene variraju, jer se neki pojave u retko naseljenim područjima pa ih niko ni ne prijavljuje.

Češku razorio tornado; Proglešeno vanredno stanje; "Ovo je apokalipsa" FOTO/VIDEO

Tornada su, inače, prijavljena na svim kontinentima na Zemlji izuzev Antarktika, iako su i na tom ledenom kontinentu teoretski moguća.

No, najviše tornada pojavljuje se u SAD, u proseku više od 1.000 godišnje. Ta zemlja ujedno prijavljuje i najviše razornih pijavica na svetu.

Naime, blizina toplog i vlažnog Meksičkog zaliva u kombinaciji s planinskim krajolikom stvara savršene uslove za stvaranje "superćelijskih oluja", a upravo iz takvih oluja nastaju tornada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 141 idi na stranu