Vesti -

Bil Gejts morao da podnese ostavku u Majkrosoftu: Seks-afera i proganjanje žena?

Bil Gejts je krajem 2019. bio prisiljen da napusti Majkrosoftov odbor nakon afere sa zaposlenom inženjerkom Majkrosofta, takođe je bilo i slučajeva kada je druge žene pitao da izađu na večeru.

Izvor: The Sun.com
Podeli
Foto:EPA/OLIVIER HOSLET
Foto:EPA/OLIVIER HOSLET

Članovi odbora su tada navodno sproveli istragu o romantičnoj vezi milijardera sa inženjerkom Majkrosofta krajem 2019. godine nakon što je u pismu tvrdila da je imala seksualnu vezu sa Gejtsom duži niz godina. Gejts je bio prinuđen da napusti upravu Majkrosofta nakon otkrića da je imao seksualnu vezu sa zaposlenim, pišu mediji.

Izvori su rekli za Vol strit džornal da je uprava Majkrosofta saznala za pismo jedne od inženjera krajem 2019. godine koje je zahtevalo promene na njenoj poziciji i takođe otkrilo detalje o vezi koju je imala sa Gejtsom.

Odbor je ocenio da je veza "neprikladna", rekli su ljudi upoznati sa događajima za "The Wall Street Journal".

Takođe se tvrdi da je Gejts "proganjao" nekoliko žena u svojoj kancelariji nakon što se 1994. oženio sada već bivšom suprugom Melindom, prema izveštaju "Njujork Tajmsa".

List opisuje dva navodna slučaja kada je tehnički mag nespretno pitao ženu koja je radila za njega u Majkrosoftu i u Fondaciji "Bill and Melinda Gates", da nakon prezentacije dođe kod njega u kancelariju, navodi se da je taj događaj bio 2006. godine

Nekoliko godina kasnije, druga žena, koja je radila za dobrotvornu fondaciju Gejts, rekla je za Tajms da ju je navodno pozvao tokom radnog putovanja u Njujork, rekavši "Želim da te vidim. Hoćeš li da večeraš sa mnom?"

Neki od zaposlenih koji su razgovarali za medije rekli su da Gejtsovo ponašanje ne vide kao predatorsko, dodajući da nije vršio pritisak na žene da se pokore njegovim željama.

Dok se sprovodila Majkrosoftova istraga, neki članovi odbora zaključili su da ne bi bilo dobro za Gejtsa da sedi kao direktor u kompaniji koju je decenijama osnovao i vodio, pa je zbog toga podneo ostavku pre nego što je istraga odbora završena, rekao je tad izvor listu.

"U kompaniji Majkrosoft su u drugoj polovini 2019. godini bili zabrnuti zbog sumnje da je Bil Gejts pokušao da uspostavi intimne odnose sa zaposlenima u kompaniji 2000. godine", rekao je portparol Majkrosofta. "Komisija odbora razmotrila je sumnje, a uz pomoć spoljne advokatske kancelarije je uspela da sprovede temeljnu istragu. Tokom istrage, Mokrosoft je pružao obimnu podršku zaposlenom koji je ovaj slučaj i otkrio."

Portparol Gatejtsa je rekla: "Bila je afera pre skoro 20 godina koja se završila prijateljski."

Pročitajte još:

Bil Gejts se poverio prijateljima - nije bilo ljubavi sa Melindom

Seksualni život Bila Gejtsa izlazi na videlo: Ipak nije "cvećka" kao što se misli

Gejtsovi bogatiji od britanske monarhije

Dodala je da njegova "odluka o prelasku sa upravnog odbora ni na koji način nije povezana sa ovim pitanjem. U stvari, on je izrazio interes da provede više vremena na svojoj filantropiji koja je započeta nekoliko godina ranije."

Gejts je podneo ostavku na upravni odbor Majkrosofta 13. marta 2020, samo tri meseca nakon što je ponovo izabran.

U izjavi za štampu u to vreme rekao je da se želi usredsrediti na svoju filantropiju i da će i dalje služiti kao tehnički savetnik izvršnog direktora Satije Nadele.

Ranije ovog meseca Gejts i njegova supruga Melinda objavili su da prekidaju svoj brak posle 27 godina.U zajedničkoj izjavi objavljenoj na Tviteru.U zahtevu za razvod, Melinda Gejts je rekla da je njihov brak "nepovratno slomljen".

Otkriveno je prošle nedelje, da se Melinda konsultovala sa advokatima u raznim firmama još od 2019. godine o tome kako da okonča brak. Nije naveden razlog za razvod.Prema izveštajima medija, Gejtsova umešanost u osuđenog seksualnog prestupnika Džefrija Epstajna spekuliše se kao uzrok razvoda.

Gejtsov potparol je rekla da se 2019. godine sastao sa Epstajnom iz filantropskih razloga, ali je zažalio što je to učinio. Majkrosoft je rekao da će u aprilu 2019. da promeni svoj postupak za rukovođenje žalbama zaposlenih na uznemiravanje i diskriminaciju.U to vreme je takođe rekao da će da pruži dodatnu obuku i da povećat broj osoblja za ljudske resurse koji se, između ostalih promena, bavi žalbama.

Najava je usledila nakon što su žene u Majkrosoftu delile priče o seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji u lancu e-pošte unutar kompanije, potvrdio je portparol Majkrosofta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 145 idi na stranu