Skandal Pepe le Tvor: "Umesto Tik Tokom, bavimo se junacima naše mladosti"

Nakon pisanja američkog kolumniste da se crtani junak Pepe le Tvor ukine jer svojim ponašanjem prikazuje "kulturu silovanja", "francuski crtani ljubavnik" neće se pojaviti u novom nastavku filma "Svemirski basket"- a dečija psihološkinja Jelena Krstić Anđelković za naš portal navodi da treba da se bavimo ovom tematikom, ali da smo "krenuli sa kraja".

Život

Izvor: Sanja Dojkiæ

Subota, 13.03.2021.

09:37

Skandal Pepe le Tvor:
Foto: Profimedia

Naši čitaoci masovno su komentarisali vest o tekstu kolumniste Njujork Tajmsa Čarlsa Bloua, koji kritikuje rasizam i prikazivanje seksualnog i fizičkog nasilja u sadržaju koji je namenjen najmlađima.

"Eh, kako bi uznemirio ovog kolumnistu dušebrižnika! Kakvi idiotizmi današnjeg vremena!", "Po ovima izgleda da deca treba da gledaju samo teletabise", "Ja sam voleo sve te crtane i nisam prerastaou silovatelja i rasistu", neki su od komentara na našem portalu koji su dobili najviše pozitivnih ocena drugih čitalaca.

Drugi su rekli da ne treba možda da se zaustavimo na Pepe le Tvoru, već da ukinemo i bajke i grčke filozofe u čijim spisima su podržavali robovlasništvo. Ovi komentatori skreću pažnju na licemerje političke korektnosti i kako svet zbog ideologije "juri u propast".

U našoj anketi da li podržavate ovaj predlog učestovovalo je 4.726 čitalaca, a neverovatnih 95,37 odsto reklo je da ne želi ukidanje Pepe le Tvora.
Dečija psihološkinja Jelena Krstić Anđelković rekla je da joj je drago da je javnost počela da se zanima ovom tematikom.

"Izuzetno je važno šta deca, pa i šta mi kao odrasli, gledamo, kakvim sadržajima se izlažemo preko malih ekrana. Do sada se to uzimalo 'zdravo za gotovo', a sada vidim da se javnost zanima za to kakve sve to posledice ima na nas, pre svega na našu decu", navodi Krstić Anđelković za B92.net.

Pepe le Tvor podelio Ameriku: "Onda su Tom i Džeri svetski nasilnici" VIDEO

Objašnjava da su ove rasprave dobre jer probuđuje roditelje da budu oprezni u tome kakve sadržaje nude deci, kao i svest o odgovornosti i o mogućem negativnom uticaju malih ekrana, a pre svega određenih crtaća. Ali, sa druge strane, smatra da se "krenulo se s kraja".

"Dok nam deca slede destruktivne izazove na Jutjubu i Tik toku, mi se bavimo junacima 'naše mladosti'. Svakako od nekud treba krenuti", smatra ona.
Iako su sadržaji u bajkama i crtaćima često uznemiravajući za odrasle, deca s druge strane kao da uspešno integrišu skrivene poruke. Upoznaju se sa svakakvim negativcima, raznovrsnim izazovima pa tako krče sebi put u svet realnog zivota, gde će se takođe susresti sa sličnim izazovima.

"Crtaći su neka vrsta pripreme za život, pripreme koja nosi puno preterivanja u predstavljanju životnih situacija, ali koja sadrži puno humora koji je lekovit za suočavanje sa životnim izazovima. Tako da sa jedne strane dobro je otvaranje ove teme, a sa druge strane ne smemo zaboraviti da su prvi i osnovni uzori pre svega roditelji, pa zatim i vršnjaci", navodi psihološkinja, pa dodaje:

"Uvek će roditelj biti medijum kroz koji se svi uticaji na dete prelamaju. Dobro je proveriti šta vaše dete i vi sami gledate i kako to čak i trenutno utiče na vas, kakvo raspoloženje vam podstiče određeni sadržaj. Ali s druge strane asimilacija svega toga je jedan drugačiji proces i zavisi od vaspitanja i od porodice. Sistem vrednosti gradi se postepeno u skladu sa porodičnim mikrosistemom i kulturom vršnjaka".
Takođe ističe da su važni i idoli koji se deci nude i sa kojim se mogu identifikovati.

"Lik tvora ne vidim kao opasnost za decu jer je obojen humorom, preterivanjem, dozom nerealnog i izmišljenog. Lik će loše uticati na dete ukoliko već postoji poremećeni sistem vrednosti kod članova porodice, pa će se ovakav model ponašanja lakše usvojiti i prihvatiti. Ukoliko ovakvo ponašanje lika tvora nije potkrepljeno životnim iskustvom slične vrste, sadržaj će i imati svrhu kojoj je namenjen a to je zabava i osnaživanje za suočavanje sa različitim životnim događjima", smatra Krstić Anđelković.

Ova psihološkinja navodi da crtaći više "boje" naše trenutno raspoloženje, nego li što utiču na usvajanje određenih vrednosti. "Crtaći treba da budu zabavni, to im je namena, a mi se moramo kao roditelji pozabaviti time kakve poruke šaljemo svojim primerom i ponašanjem, da im osmislimo edukativne sadržaje najbolje što umemo, a ostavimo njima igru, smeh i zabavu kroz prizmu pravih vrednosti koje ima svakodnevno prenosimo", zaključuje Krstić Anđelković.

Iako Vorner bros nije dao zvanično saopštenje povodom ovih kritika, mnogi veruju da im nije preostalo ništa drugo u "klimi političke korektnosti" nego da ukinu junaka koji je prvi put emitovan 1945. godine.

Pepe le Tvor neće se pojaviti u novom filmu "Space Jam - A new Legacy" sa LeBronom Džejmsom, nastavkom iz 1996. godine u kom je glumila košarkaška legenda Majkl Džordan. Ceo materijal u kom se pojavljuje Pepe le Tvor već je snimljen ali on neće biti uključen u film, a glumica Gris Santo nudi nagradu od 100.000 dolara onome ko joj dostavi "obrisani" materijal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: