- Vesti -

Ličke bake izrađuju modele XL, XXL i "Ličanin"

Ličko Petrovo selo ima samo stotinak stanovnika, ali je dobro poznato zahvaljujući kreativnim bakama koje pletu od domaće vune razne stvari, ali najviše interesovanja izazivaju naku*njaci, za koje su se zainteresovali čak i Japanci.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
Foto: Ilustracija/Depositphotos/uzhursky
Foto: Ilustracija/Depositphotos/uzhursky

"Mi smo poznate više kao babe naku*njače! Tako nas zovu jer to radimo" kroz smeh govori Anka Olga Prica iz Ličkog Petrova Sela.

Naku*njaci su tradicionalni deo muške odeće koji je štitio od zime. Bio je poznat stanovnicima dinarskog pojasa srednje Bosne i Crne Gore, posebno onima koji su živeli na visokim planinama. Devojke su plele po jedan, obavezno od čiste runske vune i nosile u miraz sa ostalom opremom- košuljama, rukavicama, čarapama. Šare su izvodile kao ćilim vijugama od raznobojnog vunenog pletiva na pet igala, a postupak uzimanja mere za naku*njak se zvao dirlikanje.

U Etnografskom muzeju u Beogradu nalaze se dva naku*njaka. Prvi je dugačak 19 cm, oblika levka oivičenog otvora naboranog vunenom čipkom, kroz koju je provučena dvobojna uzica koja služi da se nakurnjak vezuje oko struka. Pleten od bele domaće vune, ukrašen crvenom, narandžastom, žutom, plavom i vunenom pređom u obliku horizontalnih pruga. Drugi primerak nalikuje na zmiju i otkupljen je u okolini Rožaja u Crnoj Gori.

U knjizi Dajane Kostić istraživača resavskih običaja, igre i pesme piše da su mlade devojke pred udaju plele „naku*njake“ i tako nagoveštavale majci da žele da se udaju. Majka bi odmah razgovarala sa ocem da se pronađe mladoženja. Ovu priču potvrđuju i potomci starih čobana iz resavskog kraja, tvrdeći da je priča istinita.

Iako je to danas za mlade tabu tema, za stare čobane bio je spas od hladnog vetra koji je šibao planinom, kao i za mlade devojke koje su tako mogle da saopšte da žele da se udaju.

Anka Olga Prica sa početka ove reportaže kaže i kako one uzimaju "meru".

- Da imamo X, XL, XXL i Ličanin je najveća veličina'', objasnila je Sonja Leka, predsednica udruženja Tara.

''Mi smo uzeli kao Ličanin da bude nam mera ovaj mlinac za kavu, tu smo negde to odredili da bude nam mera'', rekla je Olga Prica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu