- Vesti -

Otišao po stolice, kupio Stounhendž: On je poslednji vlasnik spomenika

Sesil Čab je 1915. godine otišao je na aukciju kako bi kupio stolice za trpezariju, ali se vratio kući posle vrhunske impulsivne kupovine - Stounhendža.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images, Matt Cardy / Stringer
Foto: Getty Images, Matt Cardy / Stringer

Kao i većina lovaca na najbolje ponude koji su nakrcali Palas teatar u Solzberiju u Engleskoj, tog 21. septembra 1915. godine, Sesil Čab je tražio najbolju cenu.

Legenda kaže da je bogatog 39-godišnjeg advokata njegova supruga poslala da kupi stolice za trpezariju, ali to se sve promenilo kada je aukcionar Hauard Frenk objavio da je na prodaju "predmet" broj 15 - "Stounhendž sa oko 30 hektara zemlje".

Možda je teško zamisliti da se najpoznatiji praistorijski spomenik na svetu, koji je danas na Svetskoj baštini pod zaštitom Uneska, prodaje ponuđaču koji da najevću ponudu, ali to se dogodilo kada je prodato imanje ser Edmunda Antrobusa samo nekoliko meseci nakon njegove smrti.

Ono što je možda još teže zamisliti jeste to da Frenk nije našao nestrpljive kupce kada je otvorio ponudu za 5.000 funti.

Foto: GettyImages,  Matt Cardy / Stringer
Foto: GettyImages, Matt Cardy / Stringer

"Sigurno će mi neko ponuditi 5.000 funti", intonirao je aukcionar nakon što je pozdravljen u tišini, navodi Kristofer Klajn za "History.com".

Dok je gledao u gomilu, Frenk je s olakšanjem konačno ugledao ruku podignutu u vazduh. Licitacija je dostigla 6.000 funti pre ponovnog zatišja. "Gospodo, nemoguće je vrednovati Stounhendž", rekao je Frenk.

"Ali sigurno je da je 6.000 funti loša ponuda, ali ako niko više ne licitira, ostaviću je po ovoj ceni. Niko ne želi da ponudi više od 6.000 funti za Stounhendž?"

Neko jeste - Čab.

Kada je aukcionar konačno spustio svoj čekić, Stounhendž je prodat za 6.600 funti (nešto više od milion dolara u današnjem novcu).

Čab, koji je rođen samo nešto manje od pet kilometara od Stounhendža, rekao je lokalnim novinama da nije imao nameru da kupi neolitsku relikviju kada je ušao u pozorište.

Foto: GettyImages, Matt Cardy / Stringer
Foto: GettyImages, Matt Cardy / Stringer

"Dok sam bio u sobi, mislio sam da bi trebalo da ga kupi čovek iz Solzberija, i tako je bilo i učinjeno", rekao je.

Spomenik, koji je bio u privatnom vlasništvu otkako ga je kralj Henri VIII oduzeo od obližnje benediktinske opatije oko 1540. godine, privlačio je radoznale posetioce. Lovci na suvenire iz devetnaestog veka naoružani dletima redovno su vadili deliće sa starih blokova i urezivali svoja imena u drevno kamenje.

Onda se 1900. godine spoljni uspravni kamen srušio na zemlju, dok su drvene daske podupirale drugo kamenje. Sledeće godine Antrobus, čija je porodica kupila Stounhendž oko 1800, ogradio je spomenik i počeo da naplaćuje ulaz 1 šiling za plaćanje straže i obnovu zapuštene ruševine.

Samo godinu dana nakon što su druidi prokleli vlasnika spomenika zbog zabrane njihovog godišnjeg proslavljanja solisticija, Antrobus je oktobra 1914. godine, tokom jedne od uvodnih bitaka u Prvom svetskom ratu, na zapadnom frontu izgubio svog jedinog sina - i jedinog naslednika.

Četiri meseca kasnije, i sam Antrobus preminuo je u 67. godini, a njegova udovica je svoje imanje, u okviru kog je bio i Stounhendž, plasirala na aukciju.

Foto: GettyImages,  Finnbarr Webster / Stringer
Foto: GettyImages, Finnbarr Webster / Stringer

Neki zaštitnici su verovali da Stounhendž treba da se preda britanskoj vladi na čuvanje, ali je Čabovom kupovinom ostao u privatnim rukama.

Navodno, supruga ovog advokata Meri nije bila oduševljena njegovom monumentalnom kupovinom - možda zato što je i dalje žudela za onom trpezarijom - što je olakšalo odluku kada je Čab poklonio Stounhendž Britancima u oktobru 1918. godine.

Britanska vlada pokrenula je opsežnu obnovu Stounhendža 1919. godine koja je uključivala ispravljanje kamena i njihovo ponovno postavljanje u beton. Gotovo vek kasnije, restauratorski radovi nastavljeni su uklanjanjem obližnjih puteva i zastarelih objekata za posetioce kako bi se obližnjem pejzažu vratio stari izgled.

Zauzvrat za svoj poklon, Čab je dobio titulu prvi baronet od Stounhendža, ali su ga meštani nazvali ser Sesil, vikont Stounhendža.

Čab, koji je preminuo u 58. godini 1934. godine, predvideo je da oni koji su živeli u blizini Stounhendža dobiju besplatan ulaz na spomenik.

Do danas, oko 30.000 od 1,3 miliona ljudi koji godišnje posete to mogu učiniti bez plaćanja ulaznice, zahvaljujući impulsivnoj kupovini poslednjeg privatnog vlasnika Stounhendža.

strana 1 od 118 idi na stranu