- Vesti -

Dete svetlosti rođeno u oluji: 5 činjenica koje možda niste znali o velikom Nikoli Tesli

U čast 164. rođendana jednog od najvećeg pronalazača na svetu Nikole Tesle, odvojili smo nekoliko zanimljivih činjenica koje verovatno nikad niste znali o njemu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images,  Herbert Barraud / Stringer
Foto: Getty Images, Herbert Barraud / Stringer

Rođen je u oluji

Nikola Tesla rođen je oko ponoći, između 9. i 10. jula 1856. godine tokom snažne oluje sa gromovima. Prema porodičnoj legendi, babica je usred porođaja mahala rukama i munje proglasila lošim znakom. Ovo dete biće dete tame, rekla je, na šta mu je majka odgovorila: "Ne. On će biti dete svetlosti."

Imao je sjajan smisao za humor

Humor je odlika gotovo svih velikih umova jer je Tesla po pričama njegovih najbližih saradnika bio vrlo duhovit čovek. Često je pričao zanimljive i duhovite priče, a njegovi prijatelji su uživali da budu u njegovom društvu.

Razvio je ideju za tehnologiju pametnih telefona 1901. godine

Tesla je možda imao sjajan um, ali nije bio tako dobar u realizaciji svojih planova, rekao je Karlson. U trci za razvojem prekookeanskog radija, Tesla je svom poslovnom partneru Džej Pi Morganu opisao novo sredstvo instant-komunikacije koje je podrazumevalo prikupljanje telegramskih poruka, upućivanje u laboratoriju, gde bi ih šifrirao i dodelio im nove frekvencije. Ta frekvencija bi se emitovala na uređaju koji bi vam stajao u ruci, objasnio je. Drugim rečima, Tesla je zamislio pametni telefon i bežični internet, rekao je Karlson dodajući da je od svih njegovih ideja ta bila ona koja ga je zaustavila u njegovom putu.

Fotografsko pamćenje i strah od bakterija

Tesla je imao ono što je poznato kao fotografsko pamćenje. Bio je poznat po tome što je memorisao knjige i slike i "skladištio" vizije za izume u svojoj glavi. Takođe je imao snažnu maštu i sposobnost vizuelizacije u tri dimenzije, koje je koristio za kontrolu zastrašujućih živih noćnih mora od kojih je patio kao dete. To ga delom činilo mističnim i ekscentričnim likom popularne kulture, kako je rekao V. Bernard Karlston, autor jedne o knjiga o Tesli. Takođe je bio poznat po prekomernim higijenskim navikama.

"Protresao" je Marka Tvejna

Jedna poznata legenda o ekscentričnom Tesli bila je da je u laboratoriji na Menhetnu imao "zemljotresnu mašinu" koja je uzdrmala njegovu zgradu i zamalo srušila komšiluk tokom eksperimenata. Teslin uređaj nije zapravo bio to, rekao je Karlson, već oscilator visoke frekvencije. Klip postavljen ispod platforme u laboratoriji snažno se tresao dok se kretao, još jedan eksperiment efikasnije struje.

To nije srušilo blok zgrada, rekao je Karlson, ali je "protresao Marka Tvejna." Tvejn je bio poznat po probavnim problemima, pa ga je Tesla, koji je Tvejna poznavao preko kluba za gospodu, pozvao da dođe kod njega. Naredio je Tvejnu da stoji na platformi, dok je on okretao oscilator. Nakon otprilike 90 sekundi, Tvain je skočio sa perona i potrčao prema toaletu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu