Ovako je Milovan preživeo karantin u doba variole: Vrata blindirana, hrana se dobijala kroz rupu

Ukoliko bar jednom pomislite kako vam je teško u kućnoj izolaciji, kako biste prošetali ili popili kafu napolju, setite se da je u martu pre 48 godina u Srbiji vladao mnogo veći strah i bile su uvedene mnogo oštrije mere zbog epidemije variole vere, koju su preživeli upravo oni koji su sada ponovo najugroženiji – naši stari.

Život

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2020.

15:53

Ovako je Milovan preživeo karantin u doba variole: Vrata blindirana, hrana se dobijala kroz rupu
Foto: RINA

Bolničar iz Čačka Milovan Pajović (85) te 1972. godine proveo je 20 dana zatvoren u bolnici jer je bio u kontaktu sa prvim zvanično zaraženim pacijentom koji je stigao iz Nove Varoši.

"On je dovežen pod velom tajne. Pregledali su ga lekari, niko nije znao o čemu se radi. Tiho su pričali o njegovim čudnim nalazima. Kada su saznali da ima velike boginje, sve su nas odmah smestili u karantin, sve je bilo zablindirano, hranu smo dobijali kroz rupu. Dali su nam tri vakcine, nijedna se nije primila i svi smo bili otpisani, jer je ta bolest pri samom dodiru sa zaraženim nosila sve pred sobom", priča Milovan za Rinu.

Nakon što se saznalo za kliničku sliku pacijenta iz Nove Varoši, Institut Torlak je za nekoliko dana proglasio epidemiju. Vakcinacija je počela, a strah i panika su se širili među građanima i nikom nije padalo na pamet da prekrši pravila, kao što se to čini danas.

"Mere predostrožnosti su bile podignute na najveći mogući nivo. Bolesnici koji su umirali nisu se sahranjivali kako dolikuje, već su za njih pravljeni specijalni limeni kovčezi", priseća se Milovan.
Foto: RINA
Da situacija bude još teža i gora za njegovu porodicu doprinela je i činjenica da je supruga Milena bila pred porođajem i u toku epidemije u nehumanim uslovima na svet je donela ćerku, plašeći se za svoj i živote članova porodice.

Na svu sreću njedan član ove porodice nije zaražen opakom bolešću, a svakog marta živi sećanje na muke koje su prošli i upravo zbog toga ovaj današnji karantin zbog koronavirusa im ne pada nimalo teško.

"U odnosu na tad, sad je sve mnogo drugačije. U svojoj smo kući, nismo gladni, ni žedni. Nismo uplašeni, jer poštujemo mere koje su nam odredili. Ako smo mogli tad, možemo i sad, kad je mnogo sve mnogo lakše", rekao je Milovan.

Epidemija variole vere trajala je do 30. aprila, a velike boginje odnele su 35 života u Jugoslaviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: