Uneli vuka u kavezu: Fudbalski turnir u Ulcinju sa "čudnom" tradicijom VIDEO

Snimak koji se od juče proširio društvenim mrežama šokirao je crnogorsku javnost i zaštitnike životinja u ovoj zemlji. Na nedavno održan turnir u malom fudbalu u Ulcinju organizatori ovog događaja doneli su, ni manje ni više, nego vuka u minijaturnom kavezu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2020.

16:19

Uneli vuka u kavezu: Fudbalski turnir u Ulcinju sa
Foto: ilustracija, Depositphotos, Alex.S.

Na snimku se vidi prepuna sala, dok nekoliko muškaraca iznose vuka, a jedan od njih u jednom trenutku čak pokušava da sedne na kavez. Okupljeni viču i navijaju, dok se životinja preplašeno grči i vrti ukrug.

Potom, nekolicina njih kavez podiže uvis, nakon čega fotografišu ovu mučnu scenu. Tačnije, za nekog više zabavne situacije kojom su se odmah pohvalili na društvenim mrežama - kao da je vuk igračka, a ne divlja životinja kojoj je mesto u prirodi.

Potpuno je nejasno koja je bila svrha ovog čina i šta su organizatori želeli da postignu. Sve je izgledalo kao neka srednjovekovna zabava smeštena u moderno doba – kada okupljenu masu zabavlja uplašena žrtva. Izneli su vuka kao trofej, a životinja je bila vidno istraumirana, piše portal CdM.

Ovo je jedan klasičan primer mučenja životinja, zbog čega NVO Galop priprema prijave nadležnim instutucijama. “Oni koji su nam se javili zgroženi su ovim snimcima. Nezvanično nam kažu da je u pitanju nekakva tradicija, te da je ranijih godina navodno donošen mrtav vuk. Mi trenutno prikupljamo informacije i uskoro podnosimo krivičnu prijavu. Ovo je teško gledati i nadam se da ćemo ovim stvarima konačno stati na put”, kazali su iz Galopa za CdM.

U Crnoj Gori sva pravila i kaznene odredbe propisane su Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja. Članovima 6. i 7. zabranjeno je mučenje i ubijanje životinja, a član 8. se odnosi na zabranjene postupke radi zaštite životinja.

Tako je ovim aktivnostima prekršen Zakon iz člana 8, tačke 12, kojom je zabranjeno koristiti životinje za cirkuske i druge predstave, filmska i televizijska snimanja, reklamne poruke ili oglašavanja, izložbe ili takmičenja, ukoliko se pri tome prisiljava na neprirodno ponašanje ili se kod životinja izaziva bol, patnja, povreda ili strah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: