Osim Eve, jedino je Angelu bio spreman da brani do samog kraja

Osim Eve Braun, Angela je bila jedina žena koju je Adolf Hitler bio spreman da brani do samog kraja. Odrasli su zajedno i tada se stvorila čvrsta veza između brata i polusestre, koja se prema njemu odnosila više kao majka.

Život

Izvor: B92, Allthatsinteresting.com, Express.hr

Ponedeljak, 14.10.2019.

22:00

Osim Eve, jedino je Angelu bio spreman da brani do samog kraja
Foto: Gettyimages / Keystone

Angela je bila starija polusestra Adolfa Hitlera, rođena 28. jula 1883. u austrougarskom gradu Branau.

Roditelji su joj bili Alojz Hitler i njegova druga žena Franciska (Frani) Macelsberger. Angelin brat Alojz mlađi rođen je jednu godinu pre nje.

Kada je Angela imala dve godine majka im je umrla od tuberkuloze, pa se otac treći put oženio, Klarom Polc 1885. godine.

Kasnije je, u svojoj knjizi "Majn Kampf", Hitler pisao da je njegova porodica živela mirnim i skladnim životom i da su se roditelji brinuli o njima sa bezuslovnom ljubavlju i nežnošću.

Ipak, postoje dokazi koji ukazuju upravo suprotno: Alojz Hitler je, navodno, od dece zahtevao apsolutnu poslušnost, a u Angelinom dnevniku stoji da je porodica bila disfunkcionalna i prepuna nasilja.

Sa Klarom je Alojz imao još šestoro dece, a jedini od njih koji su preživeli detinjstvo i tada česte smrtonosne bolesti bili su Adolf i njegova sestra Paula.

Paula je u svoj dnevnik zapisala da ju je brat Adolf, baš kao i otac, redovno tukao:

"Ponovno sam osetila bratovljevu spremnu ruku na svom obrazu", zabeležila je ona, sa samo osam godina. Istoričari veruju da su začeci terora Trećeg Rajha rođeni i uzgajani upravo u domu porodice Hitler.

Još od ranog detinjstva Angela i Adolf su imali poseban odnos, uprkos njenom verovanju da je mali Adolf razmažen, čemu je i sama doprinosila. Iako mu je bila samo polusestra, za razliku od Paule, on je nju najviše voleo.

Prema psihoanalitičaru Vejteru C. Langeru, izgleda da je Angela bila "najnormalniji" član porodice Hitler, a prema svim izveštajima, ona je bila pristojna, časna i preduzimljiva osoba.

Pre rata je štitila Jevreje

Uprkos njenom "slavnom" prezimenu i važnoj ulozi u životu jednog od najvećih zločinaca u istoriji, informacije o njenom životu je vrlo teško pronaći.

Poznato je da je bila u braku sa Leom Raubalom, poreznikom iz Linca, a do venčanja je došlo iste godine kada joj je otac umro - 1903. Zajedno su imali troje dece: Leo Rudolf Raubal, Angela (Geli) Raubal i Elfride (Fridl) Raubal. Postala je udovica i samohrana majka 1910. godine, a njena uloga tokom Prvog svetskog rata je nejasna. Čini se, prema nekim izvorima, da je u to doba nakratko izgubila kontakt sa bratom Adolfom.

Po završetku rata se preselila u Beč, gde je radila kao domaćica, a prema nekim izvorima radila je i u instituciji Mensa Academica Judaica, internatu za jevrejsku decu. Tamo je bila blaga, pa je decu podsticala na rešavanje sukoba rečima, a ne nasiljem. Prema Langeru, u školi su bile česte pobune protiv Jevreja, ali ih je Angela branila od "arijevskih" studenata. O ljubavi Hitlera i Geli

Adolf se, nakon Prvog svetskog rata, vratio u Minhen, i tamo je sa samo 33 godine postao vođa Nacionalsocijalističke partije. Nakon što punih 10 godina nisu imali kontakta, javio se Angeli i zatim odlučio da je poseti u Beču.

Nekoliko godina kasnije, 1924, Angela je otišla da ga poseti, kada je završio u zatvoru u Landsbergu. Adolf je 1928. pozvao Angelu i njene ćerke Geli i Fridl da se presele u njegovu vikendicu na planini, kuću Vahenfeld Obersalcberg u blizini Berhtesgadena, gde bi radile kao domaćice.

U podacima se ne spominje Angelin sin Leo, pa ostaje nejasno gde je on tada bio.

Angela je ubrzo preuzela "komandu" nad celim domaćinstvom, a Geli koja je tada imala 17 godina je izrasla u šarmantnu i lepu devojku. Adolf, koga je od milja zvala "ujak Alfi", je bio očaran njome.

Obožavao je da je pokazuje u javnosti, vodeći svoju polunećakinju u kafane, bioskop i na društvena okupljanja. Plaćao joj je i časove muzičkog obrazovanja. Ona je postala skoro pa slavna zvezda u pratnji političkog moćnika, čiji je uticaj stalno rastao. Ljubomorni ujka Alfi

Posle dve godine, Hitler je od Angele tražio da se presele u njegov veći dom, vilu u Berhtesgadenu, ali je od Gali tražio da ostane da živi sa njim u njegovom luksuznom apartmanu u Minhenu.

Nije poznato da li je ona to prihvatila svojom slobodnom voljom ili je na neki način bila prisiljena, ali u svakom slučaju se odvojila od majke i ostala sa Adolfom, koji je počeo da kontroliše svaki deo njenog života.

Prava istina o njihovom odnosu obavijena je velom misterije, ali su, prema brojnim glasinama toga vremena, njih dvoje imali "zabranjenu ljubavnu aferu, skandalozan seksualni život i odnos prepun ljubomore i posesivnosti".

Adolf je, navodno, bio lud od ljubomore zbog svakoga ko bi se udvarao njegovoj miljenici, dok je Geli bila ljubomorna na pažnju koju je ujak posvetio Evi Braun, mladoj manekenki koju je zaposlio njegov fotograf.

Eva je ubrzo postala "njegov svet, opsesija i potencijalno njegov zatvorenik". Geli je tada, sa 23 godine, povređenog ega, odlučila da otputuje u Beč i da se veri. Hitler je odbio da je pusti.

Nekoliko dana kasnije, 19. septembra 1931. godine, Geli je pronađena mrtva u svom stanu. Želeo je da je oženi?

Pronađena je sa metkom u grudima, dok je Hitlerov pištolj ležao kraj njenog beživotnog tela. Prema pisanju novina iz tog doba, čudne okolnosti su okruživale smrt te neobične lepotice.

Iako je, navodno, počinila samoubistvo, nikad nije bilo istrage niti obdukcije, a kružile su glasine o ubistvu.

Posle smrti svoje ćerke, Angela Hitler je smatrala da je u pitanju "ubistvo ili samoubistvo pod prisilom." Nije, međutim, direktno optužila Adolfa. Naprotiv, insistirala je na tome da je "Adolf bio odlučan da se oženi sa Geli".

Brojni istoričari upravo u njenoj smrti vide trenutak kada je Adolf Hitler "postao zao", jer je njegova tuga bila veoma duboka.

Angela Hitler je nastavila da radi za svog polubrata kratko vreme nakon smrti ćerke. Ona, međutim, nije odobravala njegov odnos sa njegovom ljubavnicom Evom Braun i verovatno je, iz tog razloga, napustila njegovo imanje i preselila se u Drezden.

Godine 1936. Angela se udala po drugi put, postajući Angela Hamicš. Par nije imao dece. Rat i posle rata

Adolf nije odobravao taj brak i obraćao joj se formalno, sa "gospođa Hamicš". Ipak, Angela je bila jedina osoba u porodici sa kojom je Adolf komunicirao tokom rata.

O prirodi njihove veze u to vreme se ne zna mnogo, ali je poznato da je nakon savezničkog bombardovanja Drezdena 1945. godine, Adolf nagovorio Angelu da se preseli u Berhtesgaden, ne bi li se spasila od sovjetskog zarobljavanja.

Drugi suprug Angele Hitler umro je 1945. godine, nakon samoubistva zbog poraza Nemačke, ostavivši Angelu, još jednom, udovicom.

Nakon što je Adolf Hitler počinio samoubistvo, Angeli je ostala njegova mesečna penzija, ali se ne zna da li ikada videla išta od tog novca.

Kao i njegova mlađa sestra Paula, Angela je branila Adolfa. Insistirala je da ni ona, ni Adolf ne znaju ništa o holokaustu, ostajući odana svom voljenom polubratu do samog kraja, kada je 30. oktobra 1949. godine, u Hanoveru, pretrpela moždani udar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: