- Vesti -

Kako to da Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci imaju isti gen? VIDEO

Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci najstariji su narodi u Evropi. Za to senzacionalno otkriće postoji i sertifikat, odnosno potvrda DNK instituta iz Hjustona, najuglednije institucije u toj oblasti u svetu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pročitajte još:

Koja istraživanja potkrepljuju ove tvrdnje? Šta potvrđuje tezu da smo najstariji žitelji Starog kontinenta? Da li smo, u stvari, mi potomci Ilira, a ne Albanci?

I kako to da Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci imaju isti gen?

Na ova pitanja u emisiji Jutro televizije Prva odgovarao je doktor Nebojša Drašković, predsednik nevladine organizacije "Porijeklo" iz Herceg Novog, koji je proučavao genetski kod balkanskih naroda.

On kaže da je na području Evrope, pre oko 30.000 godina, postojao samo jedan tip Homo sapiensa, koji je posedovao samo jedan haplotip - I, koji se kasnije podelio na I1 i I2.

Drašković kaže da to znači da je taj pračovek sa haplotipom I zatekao i neandertalaca, koji je tada na prostoru Evrope živeo duži period.

Haplotop I je stariji od 23.000 godina, a u poslednjih 15.000 najčešće se sreće na području južne Evrope, Balkana i Sardinije, što je potvrdio i Institut iz Hustona.

A u kakvoj je sve to vezi sa Srbima, Hrvatima, Crnogorcima i Bošnjacima pogledajte u snimku iz emisije.

Vesti

Ruski konzul uzalud je učio Karađorđa da pije čaj s rumom

Prva slava Karađorđevića bio je Sveti Kliment (25. novembar/8. decembar). Kao i svaka srpska kuća, i Karađorđevići su slavili krsno ime. Od drugih slava ona se razlikovala samo utoliko što su Karađorđevići, kad su bili vladari, slavi pridavali nešto veći značaj zbog zvanica koje su dolazile na čast i gošćenje.

Vesti sreda 31.10. 14:52 Komentara: 5
strana 1 od 140 idi na stranu