- Vesti -

Kako je Amerika oteta Indijancima...

Pre 135 godina, tačnije 10. aprila 1883. godine, Vlada SAD je, u završnoj akciji sistematskog zatiranja kulturnog nasleđa američkih Indijanaca, zabranila sve jezike indijanskih plemena, njihovu religiju, kulturu i običaje.

Izvor: Srna, Mondo.rs
Podeli
foto: getty
foto: getty

Savremeni Indijanci službeno su hrišćani, ali se drže i domorodačkih verovanja. Privatno, Indijanci govore sopstvenim jezicima, a uz njih i jezike kolonizatora - engleski, španski, portugalski, francuski ili holandski. Najrasprostranjeniji indijanski jezik je kečuanski (jezik starih Inka), kojim danas govori oko deset miliona ljudi.

U SAD su Indijanci poznati pod nazivom "Nejtiv Amerikans", a u Kanadi su pod imenom "First nejšens" zajedno pobrojani Indijanci i Eskimi. U podacima o Grenlandu misli se na Eskime.

Nepoznato je koliko je Indijanaca živelo na američkom kontinentu u trenutku dolaska Kristofera Kolumba, ali po nekim procenama, bilo ih je i do stotinu miliona.

Čuveni holivudski glumac Marlon Brando je 1973. godine bojkotovao svečanu dodelu "Oskara", na kojoj je trebao da dobije svoj drugi "zlatni kip" za nezaboravnu ulogu don Vita Korleonea u "Kumu".

foto: getty
foto: getty

Umesto toga, Brando je upozorio na stereotipno prikazivanje američkih Indijanaca u holivudskim filmovima i na televiziji.

Na dodelu je poslao glumicu indijanskog porekla iz plemena Apača Sačen Litlfider, koja je pred zaprepašćenim holivudskim establišmentom održala govor o katastrofalnom položaju svojih sunarodnika u najmoćnijoj i, navodno, "najdemokratskijoj" zemlji sveta - SAD.

Holivud je kaznio Branda. Nakon "Kuma" on nije imao više ponuda za veće uloge, sem u Kopolinoj "Apokalipsi danas" i Bertolučijevom "Tangu u Parizu".

U više od 4.000 američkih filmova Indijanci su, u većini, prikazani kao krvožedni divljaci koji su ubijali nevine bele doseljenike. Danas filmova o životu Indijanaca, barem onih koji dolaze iz Holivuda, gotovo da i nema.

Indijanci su za većinu Amerikanaca zaboravljena nacija, potisnuta u zabačena ruralna područja, gde žive ispod granice siromaštva, prenosi "Mondo".

Vesti

Gde Srbi putuju za 1. maj? /VIDEO

O aranžmanima za Novu godinu i za letovanje razmišlja se mesecima unapred, a nekada se isto tako razmišljalo i za 1. maj. Ako se može verovati turističkim agencijama, to vreme se vratilo, a produženi vikend koristi se ne samo za roštiljanje, već i za posetu atraktivnim turističkim destinacijma.

Vesti ponedeljak 30.04. 19:25 Komentara: 8

Hladno pivo kod Zorana Kesića / VIDEO

Ukoliko ste u subotu propustili 135. epizodu emisije "24 minuta sa Zoranom Kesićem" na O2 televiziji, propustili ste i gostovanje legendarnog zagrebačkog benda Hladno pivo i njegovog frontmena Mileta Kekina. Taj propust sada možete da ispravite na sajtu b92.net.

Vesti ponedeljak 30.04. 16:00 Komentara: 0
strana 1 od 170 idi na stranu