- Vesti -

Para na paru ide: U Švajcarskoj je i otpadna voda pravo zlato

Naredna zlatna groznica možda se desi baš u švajcarskoj kanalizaciji, navodi se u novoj studiji.

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Istraživači sa švajcarskog Instituta tehnologije ispitivali su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Švajcarske i procenili da kroz sistem svake godine prolazi 43 kilograma zlata, čija se vrednost procenjuje 1,8 miliona dolara.

Koncentracija dragocenih metala je toliko mala da ne predstavlja nikakvu pretnju po okruženje. Ipak, u nekim oblastima kao što je Tičini na jugu zemlje, postoje dovoljne količine koje otežavaju reciklažu.

S obzirom na količine koje bi mogle da se recikliraju, a kasnije i obnove metali iz otpadnih voda, ne čudi što pričamo o zemlji koja u proseku preradi oko 70 odsto svetskog zlata svake godine.

Naučnici su se u početku plašili da će se ponoviti kritična koncentracija retkih metala koji se trenutno nalaze u Rajni. Međutim, analize pokazuju da je sve u granicama normale, iako Institut upozorava da se vrlo malo zna o potencijalnim toksikološkim efektima retkih metala u tragovima.

Vesti

Najraniji homo sapijens imao je neočekivana umeća

Na travnatim afričkim terenima neki od najranijih homo sapijensa pokazivali su neočekivano sofisticirana umeća koristeći pigmente za izradu boje, stvarajući napredno oruđe i razmenjujući dobra s drugim grupama ljudi, pokazala su nova istraživanja.

Vesti utorak 20.03. 09:45 Komentara: 4
strana 1 od 3740 idi na stranu