Sud: Pikasova udovica možda sakrila slike od njegovog sina

Penzionisani električar, koji je oko 300 dela slikara Pabla Pikasa držao u garaži skoro 40 godina, rekao je danas na Apelacionom sudu da je to radio, jer je umetnikova udovica možda htela da sakrije Pikasove slike od njegovog sina Kloda.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2016.

17:12

Sud: Pikasova udovica možda sakrila slike od njegovog sina
Foto: Wikimedia Commons

Pjer le Genek, koji je prošle godine sa ženom osuđen da je posedovao ukradena dobra, rekao je da je nakon Pikasove smrti 1973. godine, Pikasova udovica od njega tražila da pričuva između 15 i 17 slika koje su bile spakovane u kese za smeće.

"Gospođa Žaklin Pikaso imala je problema sa Klodom", rekao je 77-godišnji čovek, a preneo AFP.

On je naveo i da je udovica posle nekog vremena uzela kese sa slikama, ali da mu je ostavila jednu.

Kolekcija, čija vrednost još nije procenjena, sadrži crteže žena i konja, devet retkih kolaža iz faze kubizma, iz vremena kad je Pikasao radio sa francuskim umetnikom Žoržom Brakom, kao i slike iz njegovog "plavog perioda".

Ostala, intimnija dela uključuju portrete Pikasove ljubavnice Fernande, crteže njegove prve žene Olge i sliku njegove dece s konjem.

Ona su nastala su između 1900. i 1932. godine i nalaze se kod administratora Pikasove zadužbine i njegovog sina Kloda Ruiza-Pikasa.

Genek je ranije svedočio da su on i njegova supruga Danijel dobili dela 1971. ili 1972. godine, dok je još Pikaso bio živ.

Njihov advokat Erik Dupon Moreti je naveo da je za ovu verziju događaja čuo pre nekoliko dana, na šta je Genek rekao da on nije otkrio istinu ranije iz straha da će sa suprugom biti optužen da je ukrao kese sa umetničkim delima.

Genek i njegova supruga su prvostepeno osuđeni u martu 2015. godine na dve godine zatvora uslovno zbog utaje Pikasovih radova, nakon čega su usledile žalbe.

Za utaju umetničkih radova, maksimalna kazna je pet godina zatvora i 375.000 evra ili polovina vrednosti umetničkih dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: