Možete li rešiti test na koji odgovori tačno jedan odsto ljudi?

Ako smatrate da imate mnogo bolje pamćenje od drugih ljudi, ovaj test će potvrditi da li ste u pravu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 15.03.2016.

11:15

Možete li rešiti test na koji odgovori tačno jedan odsto ljudi?
Foto: Thinkstock

Za slikara Leonarda da Vinčija se govorilo da ima izuzetnu moć pamćenja, kao i za kompozitora Rahmanjinova i bivšeg američkog predsednika Teodora Ruzvelta.

Da li i vi možete da se svrstate u ovu kategoriju lako će pokazati test koji se sastoji od dva panela.

Na svakom od njih nalaze se plave i crvene tačke, a vi treba za kratko vreme da proučite njihov raspored što je bolje moguće i pokušate da ga zapamtite. Nakon toga sledi pitanje, na koje treba da odgovorite ne gledajući više u slike. Jednom kada ste završili sa posmatranjem slika, potrebno je da ih u mislima preklopite i kažete koje slovo formiraju crvene tačke.

Testom se ispituje sposobnost fotografskog, odnosno (preciznije) eidetskog pamćenja. Reč je o sposobnosti prisećanja prikaza iz vizuelnih izvora sa velikim brojem detalja nakon kraćeg posmatranja.

Eidetsko pamćenje je najbolje kod dece mlađih uzrasta, koja rešavaju test sa dva do 10 odsto uspešnosti. Opada nakon šeste godine života ukoliko se i dalje ne vežba. Smatra se da je kod pojedinih odraslih osoba ova sposobnost gotovo nepostojeća.

Što se tiče odgovora na pitanje, reč je o slovu ‘G’.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: