- Vesti -

Sonda Kasini spremna da zaroni u Enceladov gejzir (VIDEO)

Sonda Kasini spremna je da doživi "ledeni tuš" u svojoj orbiti oko Saturna.

Izvor: Tanjug
Podeli

Naime, letelica će preleteti kroz slap vodene pare i zamrznutih čestica koji izbija sa južnog pola Encelada, jednog od mnogobrojnih prirodnih satelita Saturna.

Kasini će projuriti na razdaljini od oko 50.000 kilometara od Enceladovog južnog pola i time obezbediti dosad najdragocenije uzorke njegovog podzemnog okeana.

Kako prenosi AP, sonda će leteti brzinom od približno 30.500 kilometara na sat.

Naučnici veruju da se ispod zaleđene površine Encelada nalazi globalni okean tečne vode. Sonda će sutra dosad najdublje zaroniti u jedan od gejzira Saturnovog meseca.

Encelad je otkrio nemačko-britanski astronom Vilhelm Heršel 1789. godine, a ime je dobio po gigantu iz grčke mitologije.

Agencija NASA je 2006. godine objavila da su na fotografijama sonde Kasini otkriveni gejziri tečne vode na Saturnovom mesecu. Podaci sugerišu da se kroz ove gejzire svake sekunde u svemir izbaci oko 250 kilograma vodene pare brzinom od oko 2.189 kilometara na sat.

Kasnijim preletima sonde Kasini, u periodu od 2010. do 2012, otkriveno je da se ispod ledene površine južnog pola najverovatnije nalazi podzemni okean, čija je zapremina slična zapremini Gornjeg jezera u Severnoj Americi.

Lansirana 1997. kao udružena misija svemirskih agencija NASA/ESA/ASI, sonda Kasini ima zadatak da proučava Saturn i njegove satelite, ali nema opremu za detektovanje života.

Naučnici se, međutim, nadaju da će im sutrašnji prelet sonde omogućiti da ustanove da li je Enceladov okean pogodan za život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 197 idi na stranu