- Vesti -

Počela svađa oko podele blaga iz "zlatnog" voza

Tek što su poljske vlasti potvrdile da je sa verovatnoćom od 99 odsto zaista pronađen oklopni nemački voz s kraja Drugog svetskog rata u tunelima Donje Šlezije, iako je neizvesno da je to baš legendarni nacistički "zlatni voz" iz Vroclava, već su počele svađe da li je eventualno blago poljsko, jevrejsko ili rusko.

Izvor: Beta
Podeli

Foto: Patrick Dirden/ Flickr.com

"Vredni predmeti koji će se možda naći potiču možda od pljačke jevrejske imovine. Moraju da budu vraćeni pravim vlasnicima ili njihovim naslednicima. Nadamo se da će poljske vlasti preduzeti potrebne mere", saopštio je sinoć predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Robert Singer, nakon što je juče poljsko Ministarstvo kulture i nacionalne baštine potvrdilo da je kraj Valbžiha na jugozapadu Poljske pronađen sa ogromnom verovatnoćom stari sakriveni nemački oklopni voz.

Na prve nepotvrđene vesti ove sedmice da su jedan Poljak i jedan Nemac otkrili sakriveni stari nemački voz i da se nadaju da je to bajni nacistički zlatni voz sa zlatom i umetničkim predmetima iz Vroclava koje su Nemci evakuisali bežeći pred Crvenom armijom krajem rata, javili su se u ruskim medijima glasovi da je blago sovjetsko, tačnije rusko pošto je Rusija pravno nasledila bivši Sovjetski Savez.

"Ukoliko je blago izvezeno sa terena Sovjetskog Saveza mora da se vrati Rusiji", izjavio je pravnik Mihail Jofe.

Generalni konzervator poljskog Ministarstva kulture i nacionalne baštine Pjotr Žuhovski koji je juče zvačnično potvrdio da je jedan oklopni voz zaista nađen, ali da se ne zna šta je u njemu, kazao je danas poljskom radiju da će stvari koje se pronađu u vozu pripasti Poljskoj, ukoliko se ne pojavi neko ko može da dokaže da su predmeti zaista njegovi.

"Najvažnije je sada da bezbedno dođemo do voza i osiguramo njegov sadržaj. Ne znam u kakvom je stanju i šta se nalazi u njemu. To mogu da budu i opasne hemijske materije. Ja lično ne verujem u bajno zlato iz Vroclava zato što je ono moglo da bude odvezeno u nekoliko manjih transporta i mislim da je tako i učinjeno", kazao je Žuhovski radiju.

Žuhovski je kazao da iako ne veruje da je u pitanju "zlatni" nacistički voz iz lokalnih legendi, veruje da su Poljak i Nemac na osnovu svedočenja na samrti osobe koja je učestvovala u sakrivanju voza zaista otkrili jedan oklopni nemački voz, kompoziciju dugu 100 metara.

"Do sada su pronalazak zlatnog voza prijavljivale osobe nedostojne poverenja, a kada ;je trebalo da potpišu izjavu obično su se povlačile. Sada je zvanično prijavljeno mesto, a nalazači zahtevaju 10 odsto vrednosti nađenog. Video sam i georadarske snimke na kojima se naziru konture voza", kazao je Žuhovski.

Da li je voz zaista otkriven i šta je u njemu znaće se pouzdano prema rečima Žuhovskog ;tek za nekoliko meseci, a sve one koji bi pokušali da do legendarnog voza dođu na svoju ruku upozorio je da se okanu takvih opasnih pokušaja zato što je cela kompozicija sasvim sigurno minirana da se obezbedi od lopova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 202 idi na stranu