- Vesti -

Promenite život za dva meseca

Tokom studije u kojoj su posmatrali ponašanje 96 ispitanika, naučnici su zaključili da su dva meseca dovoljna da se jedna navika zameni drugom, osim u slučajevima zavisnosti.

Izvor: novosti.rs
Podeli

Foto: martinak15/Flickr.com

Dovoljno je samo 66 dana da promenimo svoj život, pod uslovom da smo dovoljno jaki, izračunali su naučnici. Nije tajna da je čovek biće navike, čija opasnost leži u činjenici da kad ih stvorimo, više o njima ne razmišljamo i one postaju deo naše svakodnevne rutine.

Ali, tokom studije u kojoj su posmatrali ponašanje 96 ispitanika, naučnici su zaključili da su dva meseca dovoljna da se jedna navika zameni drugom.

Rezultati ne važe samo u slučaju pušenja i drugih navika u koje je uključen aspekt zavisnosti. Ali, pravilo od 66 dana primenljivo je u svim ostalim životnim situacijama. Potrebno je samo da se pridržavate sledećih saveta.

U prvoj fazi pričajte o svojoj novoj odluci članovima porodice, prijateljima, kolegama. Tako ćete teže odustati, a zamolite najbliže da vam u trenucima krize ne dozvole da posustanete. Narednih 20 dana analizirajte sebe, pronađite odgovor na pitanje šta želite u životu i kako će vam nova navika pomoći da ostvarite cilj. Lakše je ostati motivisan kad znate zašto nešto radite.

Poslednja faza je najopasnija, jer vas je početni entuzijazam napustio, umorni ste i počinjete da zaboravljate zašto sve to radite. Zato u poslednjih 20 dana morate pronaći nešto za šta ćete se uhvatiti i što će vam pomoći da istrajete, na primer, želja da dokažete sebi da ste jaki. Kad sve to postignete, obavezno sebe nagradite na kraju - kupite nešto što ste oduvek želeli ili napravite žurku kako biste proslavili novi početak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu