- Vesti -

Pribojska banja: Otkrivene vekovima skrivane tajne

U porti Manastira svetog Nikole u Pribojskoj banji u toku su arheološka istraživanja koja su na svetlo dana iz nedara zemlje iznela vekovima skrivene tajne.

Izvor: Tanjug
Podeli

Iskopavanja su otkrila osnovu velike branič-kule, koja potiče iz 14. veka, zidane od pravilnih blokova sige, svojevremeno visine do 22 metra, rekla je za Tanjug arheolog savetnik iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Marina Bunardžić.

Pronađene su i dve episkopske grobnice, kao i brojni predmeti iz 13. veka, koji pokazuju da je ovaj manastir bio episkopsko sedište od 1219. godine, kada je srpska crkva stekla autokefalnost. Trenutno se istražuje jugoistočni deo manastirske trpezarije, koja je obnovljena na temeljima vizantijskog obziđa u vreme vladavine kralja Stefana Dečanskog, početkom 14. veka.

Pronađeno je posuđe i nekoliko objekata iz vremena patrijarha Makarija Sokolovića. Posebno su značajni olovni pečat manastira i 140 srebrnih talira, kovanih u brojnim evropskim gradovima, koji potiču iz skrivene manastirske riznice iz razdoblja kada je Banja stradala u austro-turskim borbama. “

Našli smo i divit, odnosno pribor za pisanje odlične izrade, brojne predmete od pečene zemlje i keramičke lonce s kraja 15. veka, kada je manastir zahvaćen velikim požarom”, dodaje Bunardžićeva.

Ovi nalazi će biti konzervirani i uključeni u pribojsku srednjevekovnu zbirku i izloženi u Zavičajnom muzeju grada na Limu u okviru stalne postavke, kazao je direktor ove ustanove, Savo Derikonjić.

Pored istraživanja u Pribojskoj banji, Ministarstvo kulture odobrilo je zavičajnom muzeju sredstva za projekat zaštite kamenih nadgrobnih spomenika. Zbog toga su protekle sedmice u Priboju boravili stručnjaci iz Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda, koji su započeli istraživanja ovih belega na lokaciji Pobrežje, koji potiču iz razdoblja od 13. do 17. veka, a mnogi su uništeni prilikom izgradnje bolnice i fabrike “Poliester”.

Prethodnom analizom 2007. i 2008. godine otkrivena su 43 groba u nekropoli, koja predstavlja jedno od retkih sistematski istraženih srednjevekovnih grobalja u Srbiji.

Vesti

Ovako je Severna Koreja ugostila CNN

Iako Severna Koreja važi za jednu od najzatvorenijih i najtajanstvenijih država na svetu, novinar CNN-a dobio je priliku da obiđe jedan njen deo. Evo kako je izgledao sudar severnokorejskih i severnoameričkih propagadnih mašina…

Vesti nedelja 31.08. 15:31 Komentara: 83

Niška Sahat kula u proširenoj stvarnosti

Student doktorskih studija na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu Petar Pejić, autor je projekta "Proširena stvarnost" koji je krajem prošle godine predstavljen na dodeli Nobelove nagrade i pomoću koga je moguće porušene objekte prikazati pomoću tableta ili mobilnog telefona na mestu gde su se nekada nalazili.

Vesti nedelja 31.08. 14:31 Komentara: 4

Plastične kese ne stanuju ovde

Kalifornijski zakonodavci usvojili su meru koja će Kaliforniju učiniti prvom američkom saveznom državom koja je na svojoj teritoriji zabranila korišćenje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu.

Vesti subota 30.08. 19:43 Komentara: 19
strana 1 od 144 idi na stranu