Ovo pomračenje je moglo da se vidi samo iz svemira

Mesec i Sunce su nedavno odlučili da prirede malu predstavu ali samo mali broj srećnika mogao je da je vidi iz svojih sedišta – u svemiru.

Život

Izvor: Mashable

Petak, 31.01.2014.

21:35

Default images

U pitanju je bio mesečev prelaz, Mesec je prošao između Nasine Solar Dynamics laboratorije i Sunca, dajući opservatoriji da zabeleži ovo delimično pomračenje koje se jedino može videti iz svemira.

Mesečevi prelazi poput ovog dešavaju se dva do tri puta godišnje, ali ovaj poslednji je bio poseban. Sudeći po podacima iz Nase, kompletno pomračenje je trajalo dva i po sata – u pitanju je najduži mesečev tranzit koji je Solar Dynamics laboratorija zabeležila.

Solar Dynamics laboratorija je prva misija koja je lansirana u okviru Nasinog „Živeti sa zvezdama“ programom dizajniranog da se istraže uzroci solarnih varijabilnosti i njihov uticaj na Zemlju kako bi naučnici razumeli uticaj Sunca na Zemlju.

NASA je sada objavila i video koji prikazuje ovo pomračenje i trenutak kada Mesec zaklanja 90 odsto Sunca – što je predstavljalo maksimum ovog pomračenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: