Amerikanka koja peva na srpskom za B92.net: "Oduševilo me je što vam nude papuče gde god da uđete"

Kimberli Taunzend postala je nova zvezda na srpskom internetu od kada je obradila pesme bendova EKV i "Bajaga i instruktori". Za naš portal objasnila je otkud to da jedna Amerikanka obrađuje pesme iz Srbije, ali je govorila i o mužu Srbinu, putovanjima, i tome šta ju je sve iznenadilo u našoj zemlji.

Izvor: Jovan Ðuriæ

Petak, 05.02.2021.

10:08

Amerikanka koja peva na srpskom za B92.net:
Foto: Ambe J. Williams

Ova 34-godišnja kantautorka odrasla je u Nju Džersiju, gradu za koji kaže da je živahan i pun tople energije. Nakon školovanja u Njujorku, desio se događaj ključan za njen spoj sa srpskom kulturom - odselila se na ostrvo po imenu Martas Vinjard, gde je upoznala Srbina Ogija, sa kojim je u braku već 10 godina.

Njeno izvođenje pesama na srpskom jeziku deo je projekta "52 nedelje - 52 obrade". Pored "Srca" i "Od kada tebe volim", ona je svoj pečat dala i mnogim svetskim hitovima. Kako se uopšte odlučila na ovaj projekat?

"Putovala sam mnogo tokom turneje 2019. godine. Kada je tome došao kraj, htela sam malo da odmorim i povučem se u tišinu. Obrade sam inače svirala tokom koncerta, ali nisam ih nikada objavljivala na Jutjubu. Bio je izazov da učim nove akorde i tekstove svake nedelje, ali i da sve odradim sama iz ugla produkcije – miks, master i sve ostalo", rekla je Kimberli za B92.net.

Ne krije i marketinšku stranu ovakvog poteza – kontinuiranim objavama, smatra ona, lakše se privlače i novi fanovi koji bi ostali na kanalu na Jutjubu i odslušali neke njene originalne pesme. Ali kako se odlučila za srpske pesme?

"Moj muž Ogi je Srbin, pa je srpska kultura veliki deo našeg života – muzika, tradicija, ali i ukusna hrana. Jedva čekamo da prođe pandemija, pa da posetimo Ogijevu porodicu u Srbiji. Vaša kultura je veoma prijateljska i topla", ističe Kimberli za naš portal.

"Na primer, prvi put kada sam došla u Srbiju, oduševilo me je to što, kod koga god da uđete u kuću, odmah vam ponudi da obujete papuče. Putovala sam širom sveta, ali nigde nisam videla takvu dobrodošlicu i toplinu u odnosu. Osim toga, gde god da sam otišla, odmah su mi ponudili da popijem kafu ili pojedem nešto", dodaje.

Već je isplanirala koju će pesmu na srpskom jeziku sledeću da obradi, ali je to za sada htela da zadrži u tajnosti. Na Jutjubu u komentarima, dosta korisnika pohvalilo je njen akcenat prilikom pevanja. Kako sama priznaje, i dalje misli da stalno greši kada priča srpski, a najviše problema joj stvaraju slova "lj" i "nj". Naravno, kao i većini stranaca - padeži su joj veoma teški.

Pored muzike, ipak se bavi i poslom "sa strane", jer stvari nisu baš tako jednostavne.

"Mada je muzika moja najveća ljubav, ova grana industrije ne može da ponudi stalan izvor prihoda, osim ako niste veoma poznati", objasnila je Kimberli.

U svojoj karijeri imala je i uspona i padova, pa je odlučila i da posavetuje mlade umetnike koji tek započinju svoj put. Ona im poručuje da ne čekaju pesme da im same dođu, već da krenu sami da prave svoju stvar i vide dokle će ih to dovesti. "Imala sam velike snove, ali plašila sam se da ih pratim. Znala sam da imam nešto jedinstveno da ponudim, ali sam imala nisko samopouzdanje. Pre nekoliko godina, jedan instruktor joge je čuo moju muziku i krenuo da je uklapa sa svojim video-snimcima. To me je kreativno probudilo, i od tada sam uspela da snimim album, budem u trendingu na Spotifaju… Za mene je saznao veliki broj ljudi", rekla je Kimberli.

Nakon uspeha koji je doživela zahvaljujući obradama, planira više da se fokusira na originalnu muziku.

Ipak, obećala nam je da neće odustati ni od pevanja na srpskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: