Na figurinama iz Belice pronađen kod iz kamenog doba

Protopismo staro oko 8 000 godina, sistem crtica, linija i tačkica urezanih u kamen, otrkiveno je na figurinama trudnica u raznim fazama trudnoće, ženskih i muških polnih organa, na arheološkom lokalitetu Belica kod Jagodine, pišu "Novosti".

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 10.03.2019.

15:57

Na figurinama iz Belice pronađen kod iz kamenog doba
Foto: Gettyimages/ilustracija

Naučnici kažu da se one mogu tumačiti na više načina, kao medicinski kalendar kojim su zabeleženi ciklusi plodnosti, ali i kao prikaz fizioloških procesa.

Do otkrića je neočekivano došao arheolog Milorad Stojić koji je godinama istraživao Belicu. On kaže da je povećavajući fotografije figurina uočio frapantne minijaturne zapise, zareze i udubljenja. Stojić objašnjava da pošto su figurine pronadjene u jami povezanoj s kultom zimske kratkodnevice postoji verovatnoća da zapisi izražavju neke vremenske intervale.

Prvi tragovi praistorijskog naselja na lokalitetu Belice uočeni su još sedamdesetih godina prošlog veka, a u žizu pažnje je došlo 2002. godine. Konačnu reč dalo je nedavno istraživanje nemačkih arheologa opremljenih georadarima.

Oni su otkrili monumentalne kultne objekte u obliku kruga prečnika 75 metara, jednakokrakog trpougla i spirale.

Tim istraživanjima urtvrdjeno je da je Belica najstarije i najmonumentalnije kultno astronomsko sedište u Evropi. Svetilšte je napravljeno pre oko 8000 godina, a figurine su bile pohranjene u jamu na obodu kružnog hrama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: