- Nauka -

Otkriven nepoznati dinosaurus: "Onaj koji izaziva strah" FOTO

Paleontolozi u Argentini identifikovali su ranije nepoznatu vrstu dinosaurusa koja je svojim ogromnim kandžama, moćnim ugrizom i oštrim sluhom lovila plen u Patagoniji pre 80 miliona godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ostaci ove životinje, koji uključuju savršeno očuvanu celu lobanju, slučajno su otkriveni u Baho de la Karpa u Argentini 2015, a ona je nazvana "Llukalkan aliocranianus", prenosi CNN.

Navodi da "Llukalkan" na jeziku autohtonog naroda Mapuče znači "onaj koji izaziva strah", a aliocranianus je na latinskom "neobična lobanja".

Ovaj dinosaurus je deo porodice Abelisauridi, stvorenja koje bi po izgledu podsećalo na Tiranosaurusa, ali ga izdvaja upravo neobično kratka i duboka lobanja, sa velikim neravninama i rogovima.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bio je najmanje pet metara dugačak, otprilike veličine slona, a lutao je Patagonijom i drugim oblastima praistorijskog južnog potkontinenta Gondvane, uključujući Afriku, Indiju, Antarktik, Australiju i Južnu Ameriku.

Prema istraživanju objavljenom u "Journal of Vertebrate Paleontology", njegova najizrazitija karakteristika je mali sinus ispunjen vazduhom u zoni srednjeg uha, koji do sada nije viđen ni kod jednog drugog abelisaurida.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To znači da je "Llukalkan aliocranianus" verovatno čuo drugačije, a verovatno i bolje od drugih abelisaurida, koji su imali sluh nalik modernim krokodilima.

"Posebnost ovog dinosaurusa je što ima šupljine u predelu ušiju koje drugi abelisauridi nisu imali, što bi moglo dati ovoj vrsti drugačije sposobnosti, možda i veći opseg sluha. To je, zajedno sa njenim izoštrenim osećajem mirisa, moglo da pruži velike mogućnosti za predatora ove vrste", rekao je Federiko Žianekini, paleontolog sa Nacionalnog univerziteta u San Luisu u Argentini koji je vodio ovo istraživanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu