- Nauka -

Naučnici razvili zrela ljudska jajašca u laboratoriji

Naučnici su uspeli da u laboratoriji razviju ljudsko jajašce do pune zrelosti, što bi moglo da predstavlja prekretnicu u postupcima veštačke oplodnje.

Izvor: hina
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Naučnici iz Njujorka i Edinburga su razvili novu metodu razvoja jajašaca od rane faze do potpune zrelosti, objavljeno je u časopisu Molecular Human Reproduction. Jajašca su razvijena do faze kada mogu da se oplode.

"Ovo je prvi put da je ljudsko jajašce razvijeno u laboratoriji do faze potpune zrelosti", kaže se u izjavi univerziteta u Edinburgu.

Stručnjaci koji nisu učestvovali u istraživanju pozdravili su rezultate kao obećavajuće, ali upozoravaju da bi mogle da proteknu godine dok se oni ne pretvore u sigurnu i dokazanu terapiju.

Tehnika bi posebno mogla da bude korisna za žene koje, na primer, prolaze kroz hemoterapiju, koja negativno utiče na plodnost.

To bi im omogućilo da se, pre početka hemoterapije, jajašca u ranoj fazi razvoja zamrznu i zatim kasnije u laboratoriji uzgoje do pune zrelosti.

Nauka

Petnica: Otvorena izložba u Beogradu

Govoreći na otvaranju Izložbe akademik Vidojko Jović je rekao da mu je rad sa talentima u Petnici pružio mogućnost da svoje buduće mlade kolege upozna mnogo pre njihovih studija, jer je Petnica mesto koje okuplja naučnike i one koji žele naukom da se bave.

Nauka sreda 25.04. 14:38 Komentara: 1
strana 1 od 158 idi na stranu